Sari la conținut

Cum să-ţi revii din depresia de după concediu

Considerată mai degrabă un pretext pentru a trage chiulul de la responsabilitățile zilnice, depresia post-vacanță reprezintă o stare cât se poate de reală pentru care nu există nicio pilulă magică. Vestea bună, spun specialiștii, este că efectele sunt de scurtă durată.

Singurul neajuns al concediul este că se termină, obișnuiesc să glumească cei care își planifică viața în jurul zilelor libere. Iar nostalgia post-vacanță „lovește” exact în momentul în care petrecăreții  dau cu ochii de lucrurile care îi forțează să revină cu picioarele pe pământ: avalanșa sarcinilor de serviciu, rafturile goale din frigider plus vraful de facturi neplătite. Și chiar nu sunt încadrate ca fiind o boală, simptomele de anxietate, tristețe excesivă sau lipsa concentrării îi pot arunca în depresie până și pe cei mai optimiști dintre noi.

Reguli simple care te readuc cu picioarele pe pământ

Culmea, apropierea vacanței are un efect similar asupra creierului uman. „Nu mai este nevoie de nicio statistică pentru a observa că în apropierea concediului, starea de spirit se schimbă, cheful de muncă se atenuează, concentrarea scade. Toate aceste modificări apar pe fond psihic și se datoreaza serotoninei, cunoscută și sub numele de hormonul bunei-dispoziții”, explică Monica Burcea, psihoterapeut și Fondator al centrului de Terapie prin Râs Mandarin, singurul de acest gen din țară.

Pe finalul concediului, stările revin însă și mai abitir. Oamenii întâmpină greutăți în a se readapta la un program regulat, care nu le permite libertatea de a lenevi ore în șir la soare ori de a se culca târziu în noapte. „Nu vorbim de o depresie în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă de o perioadă de reacomodare fizică și pihică. Poate dura între câteva zile și o săptămână și este resimțita de fiecare persoană în parte într-un mod diferit. Sunt oameni care intră mai ușor în rutina mersului la serviciu și cu programul zilnic, pe când alții au nevoie de timp pentru a-și regăsi ritmul”, arată psihoterapeutul.

Monica Burcea, psihoterapeut: ,,Lăsaţi casa curată şi facturile plătite. Va uşura enorm tranziţia concediu-serviciu”.

Soluția implică un dram de voință și multă organizare, începând chiar din perioada dinaintea vacanței. Ordonarea casei este prima pe lista sarcinilor menite să îndulcească întoarcerea, un detaliu banal, însă de impact. „Este mult mai înviorător să vă aștepte o casă curată și ordonată, decât să te întâmpine un haos imediat ce ai intrat pe usa. Rezolvați, așadar, pe cât posibil cât mai multe chestiuni administrative înainte de plecarea în concediu. În această categorie intră schimbarea lenjeriei de pat, golirea coșului de rufe de spălat, plata facturilor etc”, e îndemnul specialistului.

Bani albi pentru zile negre

La fel de importantă este și rezerva de economii lăsată în urmă, o adevărată mană cerească pentru cei tentați să-și cheltuiască și ultimul ban pe suverniruri. “Puneți de-o parte o sumă oricât de mică pentru întoarcerea din vacanță, pentru cumpărarea alimentelor și planificarea primei săptămâni. Evitați astfel să vă frustrați așteptând ziua de salariu”, spune psihoterapeutul Monica Burgea. Cât despre oboseala acumulată, acesta poate fi “tratată” cu ușurință, prin trecerea la un program obișnuit de masă și somn, înainte de a relua serviciul.

În ciuda acestor mici neplăceri trecătoare, amintirile din concediu nu trebuie șterse cu buretele, ci sărbătorite zilnic. “Unde mai pui că un magnet pe care să-l pui pe frigider, o scoică pe care să ți-o așezi pe birou și multe fotografii vă pot ajuta treceți mai ușor peste zilele de acomodare. De ajutor sunt și micile ieșiri de weekend sau activități în aer liber, un soi de continuare a vacanței”, concuzionează specialistul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel