Din cauza nisipului sau a clorului din apa piscinelor, numărul celor care suferă de otite externe creşte vara. Medicul ORL Elena Lățcan explică ce trebuie să faceţi pentru a preveni şi trata aceste probleme.
Infecţiile urechii care apar din cauza germenilor din apă afectează în special persoanele predispuse la alergii, dar şi copiii şi bătrânii ori pe cei cu ten gras sau uscat.
Aceste predispoziţii favorizează apariţia otitei mai ales după baia în apa mării, din cauza prezenţei algelor şi a nisipului, sau din cauza apei de la ştrand care conţine clor. Schimbarea de mediu, oboseala prin înot sau practicarea lui ca sport duce la instalarea unei infecţii locale, denumită otită externă.
Otita externă este cauzată, cel mai adesea, de un germen favorizat de poluare şi căldură, care este şi rezistent la antibiotice.
În conductul auditiv extern se instalează o infecţie cu stafilococul auriu hemolitic, germen foarte rezistent la antibiotice, care rezistă mult în mediul înconjurător, mai ales în condiţii de poluare a mediului şi a caniculei.
Ştergeţi urechile după ieşirea din apă
Pentru a preveni otitele este bine să vă ştergeţi foarte bine în urechi, imediat după ieşirea din apa mării, piscină sau ştrand. De asemenea, evitaţi să vă scărpinaţi în ureche. Dacă aveţi probleme puteţi să apelaţi la o curăţare locală.
Asta presupune folosirea unei soluţii alcoolizate cu care igienizaţi urechea cu un beţişor. Un alt tratament este vată cu rivanol 2% din oră în oră, plus algocalmin, nurofen, diclofenac sau ketonal forte de trei ori pe zi, timp de 1-2 zile.
Specialiştii susţin că tratamentul aplicat rapid poate duce la vindecarea otitei. În cazurile mai grave, medicii pot recomanda tratament injectabil. Dacă există complicaţii se poate ajunge chiar la operaţie. Pătrunderea apei, şamponului, săpunului în ureche întreţine infecţia şi împiedecă vindecarea.
Un alt lucru important pentru cei afectaţi este să folosească un prosop personal care se fierbe şi se calcă.