Cum să-ți protejezi copilul de abuzul sexual? 1 din 10 copii este abuzat înainte de a împlini 18 ani
Din cuprinsul articolului
Abuzul sexual asupra copiilor este o problemă gravă și larg răspândită. Se estimează că unul din 10 copii este abuzat sexual înainte de a împlini 18 ani. Multe alte incidente nu sunt raportate.
Din păcate, abuzatorul este, de obicei, o persoană pe care copilul o cunoaște și în care are încredere. Nu mai puțin de 93% dintre supraviețuitorii abuzurilor sexuale asupra copiilor îl cunosc pe abuzator. Abuzatorii pot fi membri ai familiei, rude, profesori, antrenori sau instructori, îngrijitori și alții, adesea în poziții de autoritate.
Ce altceva ar trebui să știe părinții despre abuzul sexual asupra copiilor?
Deși niciun copil nu este imun, copiii cei mai expuși la riscul de abuz sexual pot avea o viață de familie perturbată, dificultăți de dezvoltare, un istoric de abuzuri anterioare, probleme de sănătate mintală, stimă de sine scăzută sau orice alt motiv care îi împiedică să vorbească pentru ei înșiși.
Copiii de toate vârstele sunt expuși riscului.
Abuzul sexual asupra copiilor implică adesea mai mult decât un singur incident.
Agresorul folosește de obicei un proces de „ademenire” care implică constrângerea, manipularea și intimidarea pentru a atrage copilul și, în timp, pentru a-l face să se simtă captiv în această situație.
Agresorul nu trebuie să fie neapărat un adult și poate fi un frate mai mare sau un coleg de joacă.
Răul pe care îl provoacă abuzatorii este absolut devastator. Fără tratament, un copil care a suferit un abuz sexual prelungit dezvoltă, de obicei, o stimă de sine scăzută, un sentiment de inutilitate și o viziune distorsionată asupra relațiilor sexuale și romantice, printre alte probleme de sănătate fizică și mentală. Abuzul sexual asupra copiilor exploatează și înjosește copiii, iar acest lucru trebuie să înceteze.
Cum vă puteți proteja copilul de abuzul sexual?
Academia Americană de Pediatrie (AAP) și RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network) oferă sfaturi:
Fiți disponibili și implicați. Rezervați-vă timp pentru a-l petrece cu copilul dumneavoastră. Spuneți-le că pot veni la dumneavoastră cu orice problemă și că nu vor avea probleme, indiferent de ceea ce spun. Ajutați-vă copilul să își dezvolte încrederea în sine și să învețe să se autopromoveze. Învățați-vă copilul să vorbească pentru el însuși.
În copilăria timpurie, învățați-l pe copilul dumneavoastră denumirea corectă a părților corpului, inclusiv a părților intime, astfel încât copilul dumneavoastră să știe că este în regulă să vorbească despre asta și să vină la dumneavoastră atunci când ceva nu este în regulă.
Permiteți-i copilului dumneavoastră să știe că trupul lor este al lor și că merită demnitate și respect.
Subliniați faptul că nimeni nu are dreptul să îi facă să se simtă inconfortabil sau să îi atingă corpul dacă nu dorește ca acest lucru să se întâmple.
Învățați-l pe copilul dumneavoastră devreme și adesea că nu există secrete între copii și părinții lor.
Creați acasă un mediu în care subiectele sexuale pot fi discutate în mod confortabil.
Monitorizați și participați la activitățile copilului dumneavoastră ori de câte ori este posibil. Faceți cunoștință cu persoanele din viața copilului dumneavoastră. Nu permiteți petrecerile în pijamale în case pe care nu le cunoașteți bine.
Alegeți cu grijă persoanele care se ocupă de copii, inclusiv dădacele. Alegeți grădinițe și alte programe cu o politică a ușilor deschise pentru părinți.
Fiți precaut față de adulții care manifestă un interes neobișnuit față de copilul dumneavoastră, oferă cadouri/ jucării speciale sau ieșiri sau evenimente speciale sau inventează scuze pentru a petrece timp singur cu copilul dumneavoastră.
Cunoașteți semnele de avertizare. Fiți atenți la orice schimbare cu copilul dumneavoastră, oricât de mică ar fi.