Sari la conținut

Cum să-ți întărești sistemul imunitar înainte de venirea toamnei

Un sistem imunitar slăbit lasă organismul vulnerabil la aproape orice tip de boală şi în mod deosebit la cele infecţioase. Atunci când apar modificările climaterice caracteristice toamnei târzii, virusurile atacă mult mai frecvent organismul şi mai ales pe cale respiratorie, provocând diverse afectări de la uşoare la potenţial grave.

Deşi sistemul imunitar recunoaşte virusurile pe care le-a mai întâlnit şi combătut înainte, nu va reuşi acelaşi lucru cu un virus nou sau unul vechi care a suferit anumite mutaţii. În timp ce un sistem imunitar echilibrat ce se va confrunta cu acest atac se va descurca destul de bine şi va învăţa rapid modalitatea de ripostă, unul care a fost slăbit din cauza alimentaţiei necorespunzătoare, stresului sau a medicamentelor nu va fi la fel de viguros, făcându-şi treaba lent şi incomplet, neputând bloca în totalitate manifestările virale. Iar infecţiile virale – multe dintre ele putând ele însele să aducă simptomatologie gravă – ştim cu toţii că „deschid porţile” altor afecţiuni grave precum infecţiile bacteriene şi cancerele.

„Oboseala, letargia, infecţiile repetate, alergiile, aftele, răcelile şi guturaiul sunt semne că sistemul imunitar este slăbit. Un adult sănătos, de exemplu, nu ar trebui să sufere mai mult de două răceli pe an – deci, dacă aveţi des astfel de probleme, cu siguranţă trebuie să începeţi să vă odihniţi mai mult şi să vă susţineţi sistemul imunitar. Sănătatea celulelor imunitare este foarte importantă pentru echilibrul organismului, iar un complex natural şi bio de vitamine, minerale şi fitonutrienti antioxidanţi este esenţial pentru a ne menţine sănătoşi în toamna ce va urma”, spune cercet. dr. Horaţiu Albu, master în biologie moleculară.

Iată opt sfaturi practice pentru a vă ajuta să rămâneţi sănătoşi în anotimpul care va urmă:

Hidrataţi-vă şi mâncaţi de câteva ori pe zi fructe, zarzavaturi şi verdeţuri

 Utilizarea a mai multe porţii zilnice de fructe, zarzavaturi şi verdeţuri ne poate feri de scăderea imunităţii şi de deteriorarea celulară deoarece vitaminele, mineralele şi ceilalţi fitonutrienti sunt mult mai eficienţi pentru înlăturarea radicalilor liberi atunci când sunt introduşi cu regularitate. Un stil de viaţă sănătos şi mese bogate în vitamine şi minerale pot menţine corpul hrănit şi hidratat mult timp.

 Oferiţi organismului alimente cu proprietăţi prebiotice și probiotice

Acestea sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii şi vigorii florei intestinale bune. Atunci când flora intestinală normală are un bun mediu de hrănire, imunitatea creşte şi totodată diminuează considerabil şansa ca alţi germeni patogeni să găsească poarta de intrare prin sistemul digestiv.

Includeţi o cantitate zilnică optimă de vitamina C

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că vitamina C este asociată cu prevenirea răcelilor şi virozelor. Şi din acest motiv, unele fucte sau sucurile lor presate la rece şi bogate în vitamina C naturală sunt foarte importante, trebuind consumate zilnic.

Vitamina E, şi ea cu proprietăţi antioxidante, ajută la încetinirea semnelor de îmbătrânire, consolidând în acelaşi timp celulele organismului care lupta împotriva infecţiilor. În condiţiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o armă suplimentară. 

Mâncaţi fructe şi legume organice

Alimentaţia săracă în nutrienţi este o cauză comună a răspunsului imunitar slăbit. Fructele şi legumele organice conţin sute de compuşi fitochimici mai puţin contaminaţi decât suratele lor provenite din agricultură convenţională, fapt ce oferă multe beneficii preventive pentru sănătate. Gestionarea stresului, consumul de alimente curate şi sănătoase, efectuarea de exerciţii fizice moderate şi  în atmosferă bogată în oxigen şi odihnă suficientă vor contribui mult la susţinerea unui sistem imunitar puternic şi la celule sănătoase.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel