Din cuprinsul articolului
Testosteronul este un hormon sexual care este asociat în principal cu bărbații – dar se găsește și la femei.
Ovarele și glandele suprarenale ale femeilor sunt responsabile pentru producerea unor cantități mici de hormoni masculini cunoscuți sub numele de androgeni, așa că este complet normal și de așteptat ca femeile să aibă ceva testosteron în sânge.
Cu toate acestea, dacă sunteți o femeie cu niveluri de testosteron mai ridicate decât în mod normal din cauza unei afecțiuni de bază, acest lucru poate duce la diferite simptome care vă afectează atât aspectul, cât și modul în care vă simțiți fizic.
Iată ce trebuie să știți despre simptomele, cauzele și tratamentele pentru testosteronul ridicat.
Simptomele testosteronului ridicat la femei
Două dintre cele mai comune și evidente simptome ale testosteronului crescut la femei sunt acneea și creșterea accelerată a părului, spune dr. Pinar Kodaman, endocrinolog reproducător și expert în infertilitate la Yale Medicine.
Acneea se datorează producției crescute de sebum (ulei), care este stimulată de nivelurile crescute de testosteron, spune Kodaman. În ceea ce privește creșterea crescută a părului, ea spune că aceasta are loc într-un „model masculin”, ceea ce înseamnă că poate crește pe linia maxilarului, pieptului, spatelui și abdomenului inferior.
Cu toate acestea, este posibil ca testosteronul ridicat să aibă ca rezultat și mai multe modificări ale modului în care arată și se simte o femeie, în funcție de cât de mult hormon este în plus, spune dr. Jane L. Frederick, endocrinolog în reproducere și expert în infertilitate la HRC Fertility, un afiliat al Keck Medicine al USC.
Frederick spune că este posibil să aveți și următoarele simptome:
- Chelie/rățierea părului
- Clitoris mărit
- Scăderea mărimii sânilor
- Creșterea masei musculare
- O voce mai profundă
- Perioadele menstruale neregulate
Cauzele creșterii testosteronului la femei
Mai multe afecțiuni sunt legate de un nivel ridicat de testosteron. Câteva exemple includ:
1. Sindromul ovarului polichistic (PCOS)
„PCOS este de departe cea mai frecventă cauză a nivelurilor crescute de testosteron în rândul femeilor de vârstă reproductivă”, spune Kodaman.
Pentru ca un medic să vă diagnosticheze cu PCOS, trebuie să îndepliniți cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- Niveluri crescute de hormoni masculini, inclusiv testosteron
- Perioadele neregulate
- Ovarele polichistice, ceea ce înseamnă că în jurul ovarului există mai mulți foliculi mici care conțin ovule, din cauza lipsei ovulației regulate, spune Kodaman.
Alte simptome PCOS includ:
- Acnee
- Creșterea excesivă a părului pe față și pe bărbie
- Rărirea părului pe scalp
- Piele întunecată în zona inghinală, sub sâni și în pliurile gâtului
- Creștere în greutate și probleme cu pierderea în greutate
2. Hirsutism
Hirsutismul este direct legat de un nivel ridicat de testosteron.
„Aceasta este o afecțiune hormonală la femei care provoacă creșterea părului nedorit, în special pe spate, față și piept”, spune Frederick. Părul este de obicei întunecat și aspru.
Peste timp, nivelurile ridicate de androgeni legate de hirsutism pot provoca celelalte simptome de testosteron ridicate enumerate mai sus.
3. Hiperplazia suprarenală congenitală (CAH)
CAH este o tulburare genetică. Această afecțiune afectează direct glandele suprarenale și producția de hormoni precum androgenii, spune Frederick.
În cazurile mai severe, această afecțiune este diagnosticată în copilărie. Alteori nu este diagnosticat decât mai târziu în viață, mai ales în cazurile ușoare.
Pe lângă simptomele excesului de testosteron, simptomele generale ale CAH includ:
- Niveluri scăzute de cortizol
- Organele genitale care se dezvoltă atipic
- Creștere rapidă în copilărie, dar o înălțime finală mică
- Infertilitate
4. Tumori ovariene
Este posibil ca o tumoare ovariană să determine creșterea producției de androgeni.
„Aceasta este o cauză mult mai rară a excesului de androgeni la femei, care se caracterizează prin niveluri semnificativ mai mari de hormoni masculini și, ca urmare, simptome mai severe ale excesului de androgeni”, spune Kodaman.
Fiecare persoană este unică și poate experimenta diferite niveluri de severitate ale simptomelor sau diferite combinații de simptome. Pentru a ști cu siguranță dacă testosteronul ridicat vă cauzează simptomele, sunt necesare analize de sânge.
„Cel mai bun mod de a obține ajutor este să vă întâlniți cu medicul dumneavoastră, să găsiți cauza și să veniți cu un plan de tratament care este specific pentru fiecare pacient”, spune Frederick.