Din cuprinsul articolului
Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. Bilic atenționează: limitarea consumului de zahăr!
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra unui subiect extrem de interesant pentru femeile trecute de 40 de ani. Potrivit medicului nutriționist, menopauza se poate instala cu doi ani mai devreme, din cauza consumul de legume și carbohidrați.
Potrivit unui studiu efectuat de britanici, dieta vegetarian bazată pe consumul de legume și carbohidrați – orez, paste, pâine -, duce la grăbirea instalării menopauzei.
,,Un studiu prospectiv făcut pe femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani a demonstrat că instalarea menopauzei poate fi întârziată cu până la 3,3 ani dacă consumăm legume proaspete și pește gras. The UK Women Cohort Study a urmărit obiceiurile alimentare a 35372 femei timp de 6 ani.
Concluzia? Dieta vegetariană și consumul unor cantități mari de carbohidrați de tipul orez, paste făinoase sau pâine grăbește instalarea menopauzei cu 1,8 ani. La polul opus, consumul zilnic de legume și ulei de pește are efecte miraculoase în menținerea sintezei de hormoni sexuali feminini.”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.
Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație
Potrivit medicului, cizii grași omega 3 din pește, dar și vitaminele din legume sunt esențiale împotriva procesului de îmbătrânire. Sinergia dintre omega 3 și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire.
,,Îmbătrânirea înseamnă oxidare, iar ovarele sunt și ele supuse acestui fenomen. Cine se poate opune “ruginirii” noastre din interior? Vitamina C și antioxidanții din legume, alături de acizii grași esențiali omega 3 din pește! Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, ea trebuia adusă din alimentație. La fel și pentru acizii grași omega 3, de aceea se numesc esențiali! Sinergia dintre omega 3 și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire.
Prezența de polifenoli vegetali în tubul digestiv protejează grăsimile omega 3 de oxidare și permite trecerea în circulație a unor molecule de acizi grași cu eficiență crescută. Legume și ulei de pește, ăsta pare a fi secretul tinereții fără bătrânețe!”, a adăugat medicul nutriționist pe contul personal de socializare.
Tot pe contul personal de socializare, medicul a oferit informații despre lucruri bune și obiceiuri noi pe care le putem “adopta”, nu doar pentru slăbit, ci ca stil de viață sănătos.
Nu consumați niciun lichid care are calorii
„Primul ar fi eliminarea ronțăielilor dintre mese. Faceți curățenie în programul alimentar și limitați-vă la 3 mese principale, fără nimic de ciugulit, nici dulce, nici sărat, nici migdale, nici covrigei, nici biscuiți.
Alt obiectiv: limitarea consumului de zahăr. Nu consumați niciun lichid care are calorii, nici sucuri fresh sau naturale, nici băuturi carbogazoase, nici bere sau alcool. Fructele se mănâncă ca atare, mestecate, pe post de desert sănătos. Cat despre prăjituri, o dată sau de 2 ori pe săptămână, ca premiu.
Nu în ultimul rând ajustați dimensiunea porției și aveți grijă ca farfuria de mâncare să nu depășească dimensiunea palmelor voastre, fără posibilitate de supliment!
Toată lumea slăbește cu proteine și multe legume. Indiferent că se numește salată, ciorbă sau tocăniță. Mâncarea trebuie să conțină 80% legume și 20% carne, pește, ouă sau brânză.
Învățați să umpleți farfuria cu legume, au puține calorii, apă, fibre vitamine și minerale. Iar proteinele și grăsimile sunt “condimentele” care țin de foame și dau gust.
Cu toții ne îngrășăm din paste, pizza și pâine, combinate cu grăsime. Însă vestea bună este că toți slăbim cu grătar și salată!”, a scris medicul nutriționist pe Facebooc.