Din cuprinsul articolului
Sănătatea sexuală este un aspect esențial al vieții noastre, pentru că o dictează și bunăstarea generală. De exemplu, dacă există anumite probleme ce țin de sănătatea intimă, relațiile sunt deteriorate, stima de sine scade și pot să apară chiar și alte afecțiuni ale organismului.
Fie că ești la începutul vieții sexuale sau dorești să te informezi mai bine despre opțiunile tale, ai nevoie de o bază solidă pentru luarea deciziilor informate.
Protecția în timpul actului sexual este esențială din mai multe motive. Primul și cel mai evident este prevenirea sarcinilor nedorite, iar al doilea, dar la fel de important, este prevenirea bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Printre cele mai frecvente se numără: HIV, chlamydia, gonoreea, herpesul genital, sifilisul și virusul papiloma uman (HPV). Unele dintre aceste infecții pot avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv infertilitate sau chiar deces, dacă nu sunt tratate corespunzător.
Metode de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite
Există o gamă variată de metode de protecție, iar alegerea celei mai potrivite depinde de mai mulți factori, inclusiv de stilul de viață, de sănătatea ta generală și de preferințele personale.
Contraceptivele orale
Pilulele contraceptive sunt o metodă eficientă de prevenire a sarcinilor nedorite, dar nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Ele conțin hormoni care împiedică ovulația și pot fi folosite de femei care au o relație stabilă. Există mai multe tipuri de contraceptive orale, iar alegerea celei mai potrivite trebuie făcută sub îndrumarea unui medic.
Dispozitivul intrauterin (sterilet)
Este un dispozitiv mic, în formă de „T”, care se introduce în uter (doar de către medic) pentru a preveni sarcina. Există două tipuri principale: hormonal și din cupru. Ambele sunt extrem de eficiente în prevenirea sarcinilor pe termen lung, însă nu oferă protecție împotriva BTS. Pentru a te proteja de boli, este recomandat să folosești un prezervativ în combinație cu steriletul.
Prezervativele: O protecție eficientă a sănătății intime
Prezervativele acționează ca o barieră fizică, prevenind schimbul de fluide corporale.
Prezervative masculine: realizate din latex (cauciuc) în diferite dimensiuni și stiluri. Sunt disponibile prezervative non-latex pentru persoanele alergice la latex.
Prezervative feminine: un sac moale din cauciuc sintetic cu 2 inele flexibile la fiecare capăt, care se introduce în vagin sau anus.
Diafragme: un dispozitiv din silicon moale care se introduce în vagin și acoperă colul uterin. Diafragmele oferă o bună protecție împotriva sarcinilor, dar nu te protejează împotriva bolilor.
Cum să practici sexul protejat cu prezervative și alte metode de barieră
- Folosește un prezervativ nou, lubrifiat, de fiecare dată când ai relații sexuale.
- Verifică data de expirare – nu folosi prezervative după expirarea acestora.
- Fii atent când deschizi ambalajul, pentru a nu rupe prezervativul cu unghii, bijuterii sau dinți.
- Dacă ai nevoie de lubrifiant suplimentar, folosește doar lubrifianți pe bază de apă. Alți lubrifianți pot deteriora prezervativul.
- Prezervativele trebuie folosite de la începutul și până la sfârșitul actului sexual. Bolile cu transmitere sexuală pot fi transmise atunci când partenerul secretă lichid pre-ejaculator.
- Folosește prezervative pe vibratoare și jucării sexuale pe care le împarți cu partenerii.
Deși prezervativele oferă cea mai mare protecție față de celelalte metode, acestea nu garantează 100% protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau sarcinilor neplanificate. Ține cont de următoarele:
- Prezervativele pot să se rupă, mai ales dacă nu sunt depozitate corespunzător sau dacă nu se folosește un lubrifiant pe bază de apă.
- Nu acoperă întreaga zonă genitală, astfel nu exclud total riscul de a contracta boli prin contact piele-pe-piele.
- Prezervativele sunt eficiente doar dacă sunt folosite corect și nu trebuie reutilizate.