La dietă sau nu, toată lumea e de acord că masa de Sărbători nu poate fi pur și simplu trecută cu vederea, mai ales că vorbim de bucate alese, pe care nu le mâncăm decât o dată sau de două ori pe an. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din SUA, majoritatea oamenilor ajung să regrete festinul din seara de Ajun atunci când văd acul cântarului arătând mai mult în fiecare an doar din cauza acestei tradiții.
Christopher Gardner, specialist în nutriție de la Universitatea Stanford din California, susține că a descoperit un calcul mai eficient decât toate strategiile de slăbit la un loc: 80% din alimentele consumate trebuie să se încadreze în categoria alimentelor sănătoase, iar 20% pot fi bunătăți care conțin foarte multe calorii, cum ar fi cozonacul,
sărmăluțele sau afumătură. Marele merit al regulii 80/20 este că îi încurajează pe oameni să practice moderația, dar și să dea frâu liber poftelor normale ale organismului. „Există studii care atestă impactul negativ emoțional pe care îl au asupra noastră frustrările venite din refuzul de a-i da corpului ceea ce poftește cu adevărat. Mâncarea nu e doar o sursă de nutriție, este și un aspect important al culturii noastre, o sursă de plăcere”, arată Gardner. Acesta recunoaște că ideea îi aparține unei Jesse Cool, un bucătar-șef celebru, care promovează alimentația cumpătată, dar distractivă, în locul dietelor fade.
O felie de cozonac adevărat, mai sănătoasă ca un desert light
Mai mult, Jesse se opune așa-numitelor substituții sănătoase în mâncare, de genul îndulcitorilor artificiali și a lactatelor dietetice. Acestea promit să înjumătățească numărul caloriilor, însă tot ce vor reuși este să declanșeze o reacție de revoltă din partea creierului. Teoria compensării spune că mai devreme sau mai târziu, oamenii se vor răsplăti cu o “bombă” calorică pentru toate acele mese light sau pur și simplu senzația de foame se va instala mai repede și mai profund.
Acest lucru a fost demonstrat cel mai bine în 2007, când Christopher Gardner și colegii săi de la Standford au observat că un regim alimentar scăzut în carbohidrați, dar cu un aport mare de proteine și grăsimi s-a dovedit combinația perfectă de a scădea în greutate fără sentimentul de frustare specific dietelor. Aplicată mesei de Crăciun, metoda ar însemna consumul cărnii și al grăsimilor bune, de tipul nucilor sau alunelor și limitarea dulciurilor sau patiseriei.
Fiecare masă ar trebui să înceapă cu legume sub o formă sau alta, pentru a îmbunătăți digestia și a prelungi senzația de sațietate. Extrem de benefice sunt „verziturile” precum spanacul sau varza de Bruxelles, capabile să țină sub control nivelul glicemiei, îndepărtând astfel pofta de dulce. Important este însă ca oamenii să nu se așeze la masa de Crăciun hămesiți, ci să mănânce măcar un măr sau un bol de lapte cu cereale integrale cu o oră înainte.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…