Din cuprinsul articolului
Cum să știi dacă ai suficient calciu în dietă? Ar trebui sau nu să iei suplimente de calciu? În primul rând, înainte de a lua în considerare suplimentele, este important să vă evaluați dieta.
Specialiștii în sănătate subliniază importanța menținerii unui nivel constant de calciu în sângele nostru, deoarece este esențial pentru relaxarea musculară și funcția nervoasă, precum și pentru rezistența oaselor.
Medicul Maya Roseman a explicat într-un, mod simplu și ușor de înțeles, importanța calciului și dacă este indicat să luați suplimente pentru a compensa o deficiență. Astfel, dacă organismul nostru are lipsă de calciu, îl „ia” din oase.
„Într-o stare sănătoasă, nivelurile de calciu din sânge nu sunt neapărat legate de cât de mult calciu consumi. Organismul va regla nivelul de calciu din sânge pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a mușchilor și activitatea sistemului nervos.
Nivelurile anormale de calciu indică, de obicei, probleme medicale, mai degrabă decât o deficiență de calciu în dietă”, a explicat dr. Roseman, potrivit Jerusalem Post.
Ar trebui sau nu să iei suplimente de calciu?
Deși există o ușoară creștere a aportului recomandat de calciu după vârsta de 50 de ani (1200 mg în loc de 1000 mg pe zi), Roseman subliniază importanța evaluării dietei pentru a identifica eventualele deficiențe.
Primul pas este să vă examinați dieta. Dacă nu sunteți sigur că vă satisfaceți nevoile de calciu, Roseman oferă linii directoare clare:
- O felie de brânză galbenă conține aproximativ 250 mg de calciu.
- 100 de grame de brânză de vaci oferă aproximativ 600 mg de calciu.
- Un iaurt mediu conține aproximativ 260 mg de calciu.
- 100 de grame de tofu conțin aproximativ 270 mg de calciu.
De asemenea, merită remarcat faptul că legumele verzi, tahini, migdale și diverse alte alimente conțin calciu.
În ceea ce privește suplimentele de calciu, Roseman avertizează împotriva aportului excesiv.
„Unele studii au arătat că administrarea de suplimente de calciu peste 1.000 mg poate fi dăunătoare și crește riscul de boli de inimă. Este posibil ca suplimentele să perturbe echilibrul calciului din sânge, provocând calcificare și întărire”, a subliniat dr. Maya Roseman.
Sfatul medicului Roseman este să te concentrezi pe o dietă echilibrată și, dacă este necesar, să se ia în considerare suplimente de calciu de până la 600 mg pentru a suplimenta aportul alimentar.
Acordând atenție alimentelor bogate în calciu și adoptând o dietă echilibrată, poți fi sigur că îți satisfaci nevoile de calciu fără a apela la suplimente excesive.