Din cuprinsul articolului
Cum să spui NU! Cori Grămescu: Respectă-ți propriile tale limite/ Este un act de curaj
Nutriționista și promotoarea unui stil de viață sănătos, Cori Grămescu, este de părere că modul alert de viață pe care îl ducem ne poate împinge spre o stare de oboseală și chiar depresie. Fiecare dintre noi avem de pierdut ceva, unii respectul profesional, alții realizările personale. Presiunea de a fi mereu în priză, de a fi conectați la tot ceea ce este nou poate avea consecințe negative asupra psihicului nostru. Ce este de făcut, vă veți întreba?
Cori Grămescu consideră că trebuie să ne cunoaștem cu adevărat limitele. Iar pentru asta, trebuie să învățăm să mai spunem și „Nu”, atunci când considerăm că nu putem sau nu vrem să facem un anumit lucru.
„Condițiile în care cei mai mulți dintre noi ne ducem viața de zi cu zi sunt mult mai aspre și mai solicitante decât cele pentru care ne-a pregătit evoluția noastră de până acum 200 de ani. Deși capacitatea noastră de adaptare este într-adevăr uimitoare, prețul pe care tot mai mulți dintre noi îl plătim înseamnă oboseală. O stare frecventă de presiune și o tendință tot mai accentuată spre izolare socială și emoțională. Bun, și cu toate astea cum poți să îți construiești echilibrul emoțional?”, a spus Cori Grămescu.
Cum să spui NU. Respectă-ți propriile tale limite și asumă-ți responsabilitatea deciziilor și acțiunilor tale •
Nutriționista consideră că a soune „NU” este,de fapt, un act de curaj.
„Într-o cultură care proslăvește performanța cu orice preț, să spui „NU” este un act de curaj.Și totuși, pentru sănătatea noastră este vital să conștientizăm atunci când ne forțăm prea tare și să respectăm această limită. Până la urmă, fie că e vorba de succesul profesional sau de rezultatele vizate de vreun program de sport ori gestionarea relațiilor cu persoane dificile, noi suntem singurii care putem trasa limite sănătoase.
A spune „Nu, nu mai pot face asta, acest comportament/situație nu este benefic/ă pentru mine!”, ne va elibera de consecințele negative pe termen lung ale forțării constante a limitelor noastre de către ceilalți.Deși e bizar la început și unele persoane ne vor percepe că fiind egoișți sau nepăsători, pe termen lung e mai sănătos să fim foarte clari în legătură cu ce putem și ce nu putem face. Iar ceea ce ne asumăm că facem, să facem cât de bine putem, cu responsabilitate și implicare.
Aveți grijă de voi!”, este mesajul Corei Grămescu.