Cercetătorii au descoperit cum se poate slăbi fără dietă și sport. Expunerea la frig şi consumul unor substanţe chimice întâlnite în ardeii iuţi par să sporească numărul şi activitatea celulelor din aşa-numita grăsime brună, care ard energie, în loc să o stocheze, aşa cum fac celule din ţesutul adipos obişnuit, sau grăsimea albă, susţine un studiu japonez
Studiul condus de Takeshi Yoneshiro, cercetător la Universitatea din Hokkaido, este primul care arată că poate fi declanşată activitatea specifică grăsimii brune la persoane care, aparent, nu aveau celule adipoase brune, ori aveau foarte puţine. De asemenea, participanţii care fuseseră expuşi la frig aveau, la finalul experimentelor, mai puţină grăsime albă.
Celeule adipoase brune fac, în prezent, obiectul unor cercetări intense, ce urmăresc să descopere medicamente care, ţintind aceste celuele, să le intensifice activitatea pentru a stimula arderea caloriilor şi, astfel, pierderea în greutate.
În cadrul studiului japonez, cercetătorii au expus 8 persoane (care nu aveau grăsime brună sau o aveau în cantităţi foarte mici) la temperaturi de cca. 17 grade Celsius, timp de două ore pe zi, de-a lungul a 6 săptămâni.
Comparativ cu grupul de control (alcătuit din persoane care duseseră viaţa lor obişnuită, fără a fi expuse la temperaturi scăzute), cele expuse la frig aveau, la sfârşitul experimentului, cu cca. 5% mai puţină grăsime corporală şi ardeau mai multă energie când erau expuse la temperaturi scăzute, arată rezultatele studiului, publicate în Journal of Clinical Investigation.
Cercetătorii au investigat, de asemenea, reacţiile organismului unor persoane care consumaseră, timp de 6 săptămâni, substanţe numite capsinoide, ce se găsesc în mod obişnuit în ardeii iuţi. S-a constatat că şi aceste persoane ardeau mai multe calorii decât cele din grupul de control atunci când erau expuse la frig, dar nu au pierdut mai multă grăsime albă decât cei din grupul de control.
Yoneshiro spune că este posibil ca experimentul să nu fi durat suficient de mult pentru a arăta dacă aceste substanţe (capsinoidele) au efecte şi în ceea ce priveşte arderea grăsimii albe.
Un studiu anterior, mai lung (12 săptămâni) arătase că ingestia de capsinoide a dus la o scădere semnificativă a cantităţii de grăsime corporală la oamenii cu obezitate moderată.
De asemenea, un alt studiu recent a indicat că oamenii care consumaseră capsinoide prezentau un nivel mai ridicat de ardere a grăsimii şi aveau, după şase săptămâni, circumferinţa taliei mai mică, în comparaţie cu persoanele care luaseră doar un placebo.
Cândva, se credea că grăsimea brună (ţesutul adipos brun) ar fi prezentă doar la sugari. Două studii separate au arătat însă, în anul 2009, că ea există şi la mulţi adulţi, fiind concentratâ în partea superioară a pieptului şi în zona gâtului.
Studiul japonez este interesant prin faptul că sugerează că grăsimea brună formată sub influenţa anumitor substanţe chimice (capsinoide, în cazul de faţă) ar putea fi un factor important în combaterea obezităţii, chiar dacă, probabil, ar funcţiona mai bine pentru prevenirea acumulării surplusului ponderal decât pentru tratamentul obezităţii deja instalate.
Capsinoidele, ca şi frigul, par să încurajeze proliferarea celulelor adipoase brune prin acelaşi mecanism, cel utilizat de sistemul nervos pentru a intensifica producerea căldurii în organism