Sari la conținut

Cum să scapi definitiv de negi și când trebuie operate alunițele?

Excrescențele pielii se pot trata la orice vârstă, atât prin proceduri neinvazive, cât și chirugicale. Șansele de vindecare variază însă de la caz la caz. Negii pot recidiva dacă sistemul imunitar e scăzut, în schimb alunițele și keratozele (petele scuamoase), odată operate, nu mai prezintă niciun risc.

Deși sunt inestetici, negii sunt inofensivi. Apar cel mai frecvent pe mâini, dar pot apărea, de asemeni, la nivelul tălpii, feței, brațelor și în zona genitală. Deși se pot vindeca de la sine în cel mult doi ani de la apariție, tratamentul poate accelera vindecarea și dispariția negilor.

Metoda adecvată de tratament va fi aleasă de medicul dermatolog. Totuși, nu este recomandată traumatizarea lor, pentru că riscul de infecție și de complicații este mare.

„Pe lângă aplicarea zilnică a preparatelor dermatologice, principalele metode de tratament sunt crioterapia, adică înghețarea leziunilor cu azot lichid sau zăpadă carbonică, electrocauterizarea, tratamentul cu laser, excizia chirurgicală, precum și tratamente homeopatice”, explică Oana Clătici, medic dermatolog.

Totuși, medicii atrag atenția că niciun tratament nu garantează eliminarea virusului din organism, astfel că cei afectați se pot confrunta cu recidive în săptămânile sau lunile imediat următoare tratamentului. „Doar mecanismul natural de apărare al pielii este capabil să elimine virusul”, subliniază dermatologul Oana Clătici.
Alunițele sau nevii sunt excrescențe inofensive atât timp cât nu suferă modificări de formă, culoare sau mărime. În caz contrar sau dacă au suferit leziuni se impune de urgență controlul la dermatolog. În cazul unei suspiciuni de malignitate sau dacă alunițele au fost lezate, excizia chirurgicală e unica opțiune.

„În cazul unui melanom (o formă agresivă de cancer care apare prin transformarea alunițelor), excizia poate salva viața, iar nervul atipic trebuie la rândul lui extras pentru a se evita riscul transformării lui în melanom”, mai explică dermatologul.

Keratozele actinice (solare), considerate cel mai timpuriu stadiu de dezvoltare a cancerului de piele, apar inițial ca niște leziuni multiple de culoare roșie, aspre la palpare, în zonele cele mai expuse la soare (față, gât, urechi, brațe). Semnele posibilei transformări în cancer sunt ulcerațiile și inflamarea zonei.

Metodele de tratare includ crioterapia, peelingul chimic (exfolierea stratului superior al pielii), dermabaraziunea, laserterapia, terapia fotodinamică (se aplică o substanță pe piele și apoi urmează expunerea la o sursă de lumină).

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel