Sari la conținut

Cum să scapi de venele sparte de pe picioare

Venectaziile sau vasele sparte sunt dilataţii vizibile ale venelor subtegumentare cu diametrul de sub 3 mm. Ele apar mai des la femei şi au drept cauze dezechilibre hormonale, moştenirea genetică  precum şi existenţa unui sistem venos profund insuficient.

Desi de obicei nu sunt insotite de alte simptome, aspectul neplacut la vedere este suficient pentru ca cei care se confrunta cu aceasta problema sa opteze pentru scleroterapie pentru a-si redobandi frumusetea picioarelor.

Scleroterapia este procedura cu rezultate bune sau chiar excelente in peste 90% din cazurile de tratare a varicozitatilor. Aceste semne mai putin placute din punct de vedere estetic apar, in general, la nivelul membrelor inferioare sub forma unor linii serpuite de culoare albastra, violet, avand un diametru care poate varia de la 1 mm pana la 1 cm. “Principala cauza a dezvoltarii lor este pozitia verticala in care ne aflam cea mai lunga perioada a vietii, care ingreuneaza capacitatea  venelor principale de a impinge fluxul de sange spre inima, dar si particularitatile mostenite ale sistemului venos”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este utilizata inca din anii 1930 pentru eliminarea varicozitatilor, fiind o procedura cu rezultate superioare tratamentelor laser, care sunt si mult mai costisitoare in cele mai multe cazuri. “Tratamentul presupune injectarea direct in vena a unui agent sclerozant care irita mucoasa vasului de sange, determinand distrugerea peretelui vascular. Pentru a obtine rezultate ideale sunt necesare injectii in mai multe puncte si eventual in mai multe sedinte, pe parcursul carora vasul tratat se transforma in tesut cicatricial si incepe sa nu mai fie vizibil”, adauga specialistul dermatolog.

Cum se realizeaza procedura

In cadrul efectuarii scleroterapiei solutia de sare este injectata cu ajutorul unui ac foarte fin direct in vena.

“In acest moment poate aparea un disconfort usor timp de unul sau doua minute, mai ales atunci cand sunt injectate venele mari. Procedura in sine dureaza aproximativ 15 pana la 30 de minute. Numarul venelor injectate intr-o singura sesiune depinde de marimea si localizarea lor, precum si de starea generala de sanatate a pacientului”, explica dr. Laurentiu Vladau.

Candidatii ideali pentru scleroterapie

Inainte de efectuarea procedurii va avea loc o consultatie initiala cu un dermatolog sau specialist in medicina vasculara, care va decide daca pacientul este un candidat potrivit pentru acest tratament.

In consultatia initiala medicul va stabili daca exista suspiciuni de boli ale venelor profunde sau obstructii, probleme mai avansate ale valvelor, ce pot duce la o intoarcere a sangelui venos in vasele din piele. Dupa caz, este posibil sa se recomande o ecografie a venelor (Duplex Doppler) inainte de tratament.

“Nu sunt eligibile pentru efectuarea procedurii femeile gravide, iar in cazul persoanelor care au avut un cheag de sange in trecut, eligibilitatea se va decide in mod individual si va depinde de starea generala de sanatate, precum si de motivul care a dus la aparitia cheagului respectiv”, completeaza specialistul dermatolog.

Pacientii trebuie sa poarte ciorapi de compresie pe o perioadă de 1-3 saptamani dupa tratament, totodata fiind recomandata si intreruperea activitatilor sportive timp de cateva zile.

Recomandari

Pentru a preveni eventuale efecte secundare este recomandat ca scleroterapia sa se realizeaze numai in cadrul unui cabinet specializat de catre un dermatolog sau un chirurg. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel