Din cuprinsul articolului
Retenţia de apă, denumită medical şi edem, reprezintă acumularea excesivă de lichide în ţesuturile organismului. Între ţesuturi şi plasma sângelui există un schimb permanent de lichide. Retenţia de apă apare în momentul în care aceste lichide nu pot fi resorbite în sânge sau când trec într-o cantitate mare în ţesuturile de lângă vasele de sânge. Schimbările se pot observa cu ochiul liber la nivelul mâinilor, picioarelor, a abdomenului său a feţei care capătă un aspect pufos.
Printre cauze se numără: statul în picioare timp îndelungat, temperatura foarte ridicată, sarcina, alimentaţia nesănătoasă, administrarea anumitor medicamente.
În unele cazuri edemul poate fi și un simptom al bolilor serioase precum afecțiunile cardiovasculare, bolile de rinichi sau de ficat.
Sarea favorizează retenţia de apă, de fluide în general, aşa că alege alimentele cu conţinut scăzut de sodiu şi evită adăugarea de sare când găteşti la masă. Surprinzător, sarea poate fi găsită în alimente precum pâinea şi cerealele, aşa că lista ingredientelor de pe produse trebuie studiată cu atenţie înainte de a cumpăra ceva. Restrângerea consumului de sare este importantă, deoarece excesul favorizează apariţia unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială. Corpul nostru încearcă să elimine sarea cu ajutorul rinichilor, prin urină, cu contribuţia vitală a apei. Cu cât bem mai multă apă, cu atât eliminăm mai repede apa din organism. De asemenea, reducerea consumului de alcool este importantă în cazul retenţiei de apă; corpul reţine fluidele în mod firesc, aşa că consumarea băuturilor alcoolice este de evitat.
În cazul consumului de proteine, corpul tău va scăpa de excesul de fluide, iar dietele bogate în proteine au ca rezultat şi o scădere a greutăţii. O măsură ce poate fi adoptată acasă de toată lumea care se confruntă cu retenţie de apă este odihna picioarelor, adică statul întins, cu picioarele ridicate.
Castravetele conține puține calorii, în jur de 45 și dacă este feliat și pus în apa de băut poate combate eficient retenția de apă.
Dacă este pus în apă, o parte din nutrienții pe care îi conține se amestecă cu aceasta. Castraveții au și efect diuretic ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea excesului de lichide din organism-principala cauză a creșterii în greutate.
De asemenea, consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi. Castravetele menține rinichii în formă, scăzând nivelul acidului uric din organism.
Prin conținutul de vitamine A, B și C, stimulează sistemul imunitar și conferă energie și un ten luminos. Nutriționiștii recomandă să nu fie curățat înainte de a fi consumat, întrucât coaja conține aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…