Cele mai eficiente leacuri împotriva răcelii și gripei. Hreanul și usturoiul mai eficiente decât medicamentele

Băile cu sare, supa, zincul, usturoiul, hreanul, echinaceea sau vitamina C sunt câteva remedii care vă pot pune pe picioare mai repede atunci când sunteţi atacaţi de răceli sau de virusuri gripale.

Remediile naturale pot avea o contribuţie semnificativă în ameliorarea simptomelor sau chiar pentru a scurta răceala sau gripa. În continuare, specialiştii detaliază variantele de tratament cele mai promiţătoare.

1. Bazaţi-vă pe usturoi şi hrean

Pe lângă faptul că usturoiul este cunoscut ca inamic al răcelilor, acesta este şi un nutrient, care dă gust mâncării în condiţiile în care papilele gustative nu îşi mai fac treaba cum trebuie.

„E bine să consumaţi usturoi şi hrean fiindcă acestea conţin substanţe care omoară bacteriile, făcând ca răceala sau gripa să treacă mai uşor”, afirmă Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru şi homeopat la Cabinetul Medical Individual cu acelaşi nume.

2. Zincul are calităţi antivirale

Cele mai recente studii arată că zincul are proprietăţi antivirale, şi poate preveni formarea unor proteine pe care virusurile gripale le folosesc pentru a se reproduce.

Deşi zincul nu poate preveni răceala, poate ajuta la scurtarea perioadei în care se manifestă simptomele. „Zincul e un oligoelement ce joacă un rol important în imunitate, care, alături de seleniu şi vitaminele C şi E, întăreşte organismul în lupta cu răceala şi gripa, scurtând perioada simptomatologiei”, explică medicul Adrian Dumitrescu.

3. Vitamina C scurtează durata răcelilor uşoare

Şi vitamina C poate fi de mare ajutor pentru ca boala să treacă mai repede. „Vitamina C e un antioxidant major, pe care organismul nu-l poate produce pentru că îi lipseşte o enzimă şi de aceea e nevoie să-l luăm din alimentaţie (în special din fructe: măceşe, citrice) sau din pastile naturale. În plus, un fumător ar trebui să consume câte o lămâie la fiecare ţigară fumată pentru a restabili echilibrul. Doza recomandată este de trei grame pe zi”, detaliază medicul homeopat.

4. Supa de pui şi ceaiul asigură hidratarea

Remediul bunicii, supa de pui, poate ameliora şi simptomele răcelii. Inhalarea aburului poate „alina” congestia nazală. Cu ajutorul unei porţii de supă evitaţi şi deshidratarea, şi inflamaţiile.

Şi ceaiul e indicat în răceală. Pe lângă inhalarea aburilor care ajută congestia, înghiţirea lichidului calmează durerile în gât. „Majoritatea gripelor încep cu o stare de frig şi de aceea e recomandat câte un ceai în care se pune lămâie, dar şi un vârf de praf de ghimbir, pentru că fiind picant încălzeşte organismul şi ajută la eliminarea răcelii”, recomandă specialistul.

Antioxidanţii conţinuţi de ceaiurile negre şi verzi oferă un surplus de forţă în lupta contra bolilor.

5. O baie fierbinte sau umidificator

O doză de vapori benefică pentru decongestionare poate fi „administrată” cu ajutorul unui umidificator sau cu o baie fierbinte.

Respiraţia într-un mediu cu vapori „sparge” congestia nazală, desfundând nasul. „Pe lângă umidificatoare care ajută ca mucoasa nazală să nu se usuce, puteţi folosi şi aparate saline, care au efect dezinfectant şi favorizează respiraţia. Atenţie la duşurile fierbinţi, pentru că ele pot provoca vasodilataţie mare prin care ajungeţi să pierdeţi căldură din cauză că organismul e instabil termic şi riscaţi să agravaţi situaţia! După o astfel de baie este bine să vă acoperiţi pentru a transpira”, recomandă medicul.

Nici băile cu sare nu sunt de ignorat. „Cu ajutorul băilor fierbinţi de sare la picioare se elimină microbi, toxine datorită faptului că acea apă are o concentraţie de săruri mai mare decât cea din organism şi astfel anumite lichide ies pentru că sunt atrase de acest mediu hiperton”, explică procesul medicul Adrian Dumitrescu.

6. Odihna dă forţă organismului

Viaţa agitată nu ajută corpul să lupte cu virusurile gripale. Din contră. Aşa că pentru a-i oferi corpului energia necesară e bine să vă odihniţi cât mai mult.

De asemenea, organismul trebuie ajutat să lupte cu gripele şi răcelile prin uşurarea procesului digestiv.

Aşa că atâta vreme cât sunteţi bolnavi încercaţi să aveţi o alimentaţie mai uşoară, fără cărnuri, bazată pe supe, ciorbe, legume şi fructe. Orice îngreunează digestia face ca răcela să se vindece mai greu.

7. Febra, inamica germenilor

Deşi, de multe ori, reprezintă un motiv de îngrijorare, febra e şi un remediu natural de luptă împotriva gripelor şi răcelilor. Creşterea temperaturii nu creează germenilor un mediu propice. „Stările febrile arată că sistemul imunitar a ieşit la luptă şi se ciocnesc două forţe. În cazul în care nu faceţi febră, asta dovedeşte că aveţi un sistem imunitar mai slab”, adaugă medicul homeopat.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

26 de minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

56 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

3 ore ago

Citeste si: