Din cuprinsul articolului
„Am 23 de ani şi de câţiva ani o ţin în regimuri de slăbit şi exerciţii fizice regulate (spinning, alergat, step), de trei-patru ori pe săptămână. Îmi ţin poftele în frâu şi încerc să nu consum mai mult de 1.500 de calorii pe zi. Problema este că nu am scăzut nici măcar o măsură la pantaloni. Se pare că grăsimea pur şi simplu nu vrea să piară de pe abomen şi şolduri, singurele zone unde vreau să slăbesc, de altfel. Ce pot face?”, se întreabă Mariana, una din nenumăratele persoane care, pur şi simplu, nu pot să scadă kilogramele de pe talie.
De ce „se strânge” grăsimea pe abdomen? De cele mai multe ori este „moştenire de familie”. „Şi sexul are o influenţă: de-a lungul vieţii, bărbaţii au tendinţa de a stoca mai multă grăsime în zona abdominală, iar, de fiecare dată când vor să slăbească, grăsimea de pe abdomen „se topeşte” ultima. Pe de altă parte, femeile sub 40 de ani tind să pună kilograme mai multe pe şolduri şi, de aceea, dieta va micşora iniţial sânii şi talia”, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
După 40 de ani însă, proporţia se schimbă. Concentraţia de hormoni sexuali scade, ceea ce va face ca grăsimea să se depoziteze pe abdomen şi să fie foarte greu de dat jos. Şi istoricul medical contează. Femeile rămân cu „burtă” inestetică după sarcină, iar cele care suferă de sindromul ovarelor polichistice acumulează grăsimea pe talie, indiferent de vârstă.
Deşi nu există „alimente magice” care să reducă grăsimea de pe abdomen, un studiu recent citat de WebMD a arătat că o dietă bogată în cereale integrale duce la scăderea grăsimii în exces din zona taliei.
Voluntarii care au consumat şi cereale integrale, pe lângă carne slabă sau peşte, legume şi fructe, au pierdut mai multe kilograme în zona abdominală decât alt grup care a consumat cereale rafinate.
„O dietă bogată în cereale integrale, fie pâine, fie paste integrale, ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza, să scadă glicemia şi depozitele de grăsime. În schimb, alimentele rafinate (cum ar fi pâinea albă) cresc brusc glicemia, facilitând depozitarea grăsimii”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
De asemenea, s-a dovedit că persoanele care adoptă o dietă bogată în grăsimi mononesaturate pierd mai uşor grăsimea abdominală. Astfel de alimente sunt: avocado, nucile, seminţele de dovleac şi de floarea- soarelui, măslinele, soia, ciocolata, uleiul de măsline şi de rapiţă.
ALERGĂRI ȘI PLIMBĂRI
Ferește-te de alimentele și băuturile care conțin mult zahăr. Pe lângă faptul că sunt nesănătoase, se depun exact pe burtă și șolduri.
Există pe piață o grămadă de suplimente care promit să te scape de kilogramele în plus, însă trebuie să înțelegi că acestea nu pot face minuni și că doar o dietă echilibrată și mișcarea regulată te pot ajuta să slăbești.
În timp ce stai în picioare, ține-ți picioarele ușor depărtate și îndoaie genunchii suficient încât să atingi solul cu mâinile. Apoi ridică-te ușor transferând toată greutatea pe piciorul stâng, în timp ce îndoi ușor genunchiul drept atingându-ți gamba dreptă cu mâna. Rămâi în această poziție câteva minute și apoi revino la poziția inițială și repetă cu celălalt picior. Fă exercițiul de aproximativ 20 de ori.
Stai întinsă pe spate, ridică un picior și desenează cercuri în aer. Ține piciorul drept și mișcă-l ușor, mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă. Fă exercițiul timp de 30 de secunde, apoi odihnește-te și repetă cu celălalt picior.
Stai întinsă pe spate pe podea și ridică picioarele la 90° și în timp ce ții picioarele drepte ridică un picior mai mult decât celălalt apoi schimbă. Fă asta de 50 de ori.
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…