Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranță de viață mai lungă, având și un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare.
Sunt binecunoscute avantajele acestui regim alimentar, însă o echipă de cercetători suedezi a vrut să cuantifice impactul său în privința numărului anilor de viață câștigați (o medie la un număr mare de subiecți).
Cercetătorii au analizat datele privitoare la circa 70.000 de bărbați și femei, observați timp de aproximativ 15 ani. Participanții au răspuns periodic la un chestionar foarte vast despre modul lor de viață, circa o sută de puncte fiind consacrate alimentației. Respectarea principiilor regimului mediteranean a fost apreciată cu un scor de la 0 (adoptare zero) la 8 (adoptare completă), în funcție de obiceiurile de consum de fructe și legume, leguminoase și oleaginoase, cereale, produse lactate, carne roșie, ulei de măsline sau de rapiță, alcool, etc.
„Fiecare creștere cu un punct a scorului se asociază cu trei luni suplimentare de viață, cu un total de doi ani între extreme. Mortalitatea cardiovasculară a fost mai scăzută cu 41% la persoanele cu cel mai ridicat scor, iar cea din cauza cancerului cu 10%”, afirmă dr Maryvonne Pierre-Nicolas în Journal international de medecine.
„Acest studiu permite cuantificarea efectelor regimului mediteranean în ceea ce privește speranța de viață, datorită în principal scăderii deceselor în urma unor boli cardiovasculare. Conținutul bogat în antioxidanți și proprietățile anti-inflamatorii ale regimului mediteranean reprezintă principalele mecanisme biologice pe care se sprijină aceste beneficii”, încheie specialistul menționat de passionsante.be.