Sari la conținut

Cum sa scapi de depresia de primavara

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
simptome mai putin cunoscute ale depresiei

Anxietatea si depresia se intorc in forta in primavara, iar rata de suicid este mai crescuta in aceasta perioada fata de restul anotimpurilor. Pe platforma www.depresiv.ro este mentionat faptul ca depresia sezoniera afecteaza pana la 10% din populatia din zonele cu clima temperata, fiind mai frecventa la persoanele de sex feminin.

Pentru multi oameni, primavara aduce un cadru mai mult decat placut: soarele straluceste, dispar gecile groase de iarna, parcurile se umplu de oameni si animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimenteaza depresia de sezon sau tulburari afective sezoniere.

De ce apar sentimente negative la venirea primaverii?

Pentru inceput, este vorba despre schimbare. In timp ce unii oameni nu se tem de modificari in viata lor, alti oameni ies foarte rar din zona lor de comfort si se adapteaza greu la schimbari. Acestea provoaca stari anxioase in special celor predispusi la depresii. De asemenea, si hormonii sunt derutati de schimbarile percepute, iar persoanele care sufera de tulburari afective sezoniere devin melancolice.

Primavara este anotimpul in care revin numeroase amintiri deoarece in aceasta perioada au loc multe evenimente precum nuntile sau ceremoniile de absolvire. Oamenii privesc in trecut cu nostalgie, regret sau cu dorinte neimplinite.

Care sunt simptomele depresiei de sezon?

Simptomele acestei afectiuni se pot agrava in cazul oamenilor care lucreaza pentru multe ore intr-un mediu fara lumina naturala. Printre cele mai raspandite simptome enumeram oboseala, tendinta de izolare, poftele pentru anumite mancaruri sau, dimpotriva, pierderea apetitului, schimbari dese ale starii de spirit, tristete, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalti membri ai familiei, sentimente de neputinta sau inutilitate, insomnii.

Exista oameni care simt o anumita presiune legata de a fi mai bine dispusi in primavara fiindca vad alte persoane in jurul lor care sunt fericite si se bucura de schimbarea anotimpului. Presiunea de a fi la fel ca oamenii din jur si presiunea de a simti la fel ca ei duce catre starea opusa – depresia.

Tratarea depresiei de primavara

In cazul in care simptomele sunt minore, starea se poate imbunatati daca petreceti mai mult timp in natura sau intr-o camera in care primiti cat mai multa lumina naturala. Exercitiile in aer liber sunt recomandate nu doar pentru imbunatatirea tonusului muscular, ci si pentru ameliorarea starii de spirit.

Antidepresivele care cresc cantitatea de serotonina de la nivelul creierului sunt eficiente in tratarea depresiei sezoniere. Alaturi de medicamente, si psihoterapia are un efect important. Cele mai bune rezultate sunt atinse prin combinarea tratamentului medicamentos, al psihoterapiei si al terapiei cu lumina.

Pe langa acestea, o alimentatie echilibrata si bogata in vitamine ajuta pe oricine sa treaca mai repede peste starile depresive. Sunt de evitat dulciurile si zaharul in general, cafeaua si alcoolul. Primavara aduce si alimentele ideale pentru un aport mare de vitamine, precum urzicile, salatele, loboda, unele fructe si legume. Somnul trebuie sa fie suficient si odihnitor, iar pentru a aduce inca un plus starii de bine sunt recomandate baile cu esente aromatice de cicoare, coada soricelului sau papadie.

Platforma online, www.depresiv.ro, reprezintă un punct solid de sprijin pentru cei care suferă de depresie, oferind informaţii complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de către specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. Astfel, puteţi consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre apariţia depresiei, fie atunci când va confruntaţi personal cu aceasta sau când cei dragi prezintă simptomele specifice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel