Sari la conținut

Cum să scăpăm de pofta de dulce? Nutriționiștii ne dezvăluie secretul!

consum excesiv de zahăr, ingrașă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Momentul zilei in care poti sa consumi zahar

Nu mai e un secret ca zaharul este principala tinta a poftelor. Natura lui care creeaza dependenta face ca pofta de dulce sa fie greu de lasat in urma. Daca luam in considerare faptul ca zaharul este adaugat in atatea alimente, atunci poti crede ca e imposibil sa scapi de pofta de dulce.

Pofta este o dorinta intensa pentru un anumit tip de aliment. Pofta este modul prin care corpul ne spune, de fapt, de ce are el nevoie. Fie ca vorbim de un nutrient lipsa, de o emotie pe care nu stim cum sa o gestionam sau, pur si simplu, de un dezechilibru intern.

Alimentatia echilibrata este un factor major in stilul de viata al omului modern. Zaharul este un stimulent pentru creier si nevoia de dulce este sustinuta de cantitatea de zahar ce intra in sange. Nutritionistii recomanda urmatoarele alimente pentru a reduce pofta de dulce: Drojdia de paine, cartofi, carne, melasa, condimente (coriandru, busuioc), paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale.

Nutritionistii recomanda includerea alimentelor ce contin crom in alimentatie deoarce ajuta la reducerea colesterolului si la reglarea nivelului de zahar din sange. Desi nu este un mineral consacrat, devine important atunci cand lipseste, mai ales prin dezechilibrele pe care le produce printre care aminitm fluctuatii de energie sau degradarea structurii ADN-ului.

„Ca să scăpăm de pofta de dulce, trebuie să avem un plan de reducere a aportului de zahăr zilnic şi înlocuirea acestuia cu glucide complexe şi fibre. Trebuie să ne hidratăm bine, cam 2-3 litri de apă pe zi. Timp de 3-5 zile e bine să consumăm la micul dejun 5-8 linguri de musli și la 2-3 ore de la micul dejun să mâncăm 2 fructe dulci.

La prânz e bine să mâncăm legume mai dulci, morcov, mazăre, praz, împreună cu 1-2 cartofi şi eventual ceva carne slabă. Apoi, gustarea a doua a zilei ar trebui să fie un fruct mai puţin dulce, de exemplu o portocală sau o mandarină. La cină, mâncăm 2-4 linguri de orez integral, puţină mazăre sau o salată asortată şi din nou ceva proteine slabe, de exemplu pește sau curcan ori tofu dacă suntem vegetarieni”, a explicat Cori Grămescu pe Facebook.

„Mecanismul poftei de dulce şi al foamei se reglează”

„După 3-5 zile de „reabilitare” a organismului, începem să facem mişcare uşoară. Mers alert, pilates, exerciţii uşoare de tonifiere care să ne ajute să sensibilizăm receptorii la insulină. E important că încă 3-5 zile să nu forţăm suplimentar organismul pentru că ne va arunca din nou în cercul de poftă-foame din care tocmai încercam să scăpăm. Apoi, ar trebui să începem să corelăm alimentaţia cu nivelul de efort fizic şi cu obiectivul de greutate, jonglând cu cantitatea de cereale, legume şi fructe consumate zilnic.

În mod normal, dacă timp de 3 săptămâni reuşim să ne acoperim necesarul de glucide din cereale integrale neprocesate, cartofi, legume dulci şi fructe, mecanismul poftei de dulce şi al foamei se reglează şi ne putem menţine mai uşor alimentația în parametri sănătoşi”, a mai spus Cori Grămescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel