Sari la conținut

Cum să ridici hemoglobina FĂRĂ medicamente

hemoglobina
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
boala care afectează hemoglobinahemoglobinei

Reducerea concentrației de hemoglobină este unul dintre simptomele anemiei. Cauza acesteia este în mare parte alimentația necorespunzătoare. Ce ar trebui să mâncăm și să bem și ce ar trebui să evităm pentru a crește nivelul hemoglobinei? 

Hemoglobina (Hb) este o proteină din celulele roșii din sânge. Datorită ei, sângele poate transporta oxigen către toate țesuturile corpului. Nivelul normal de hemoglobină (valoarea de referință) pentru femei ar trebui să fie de 11,7-15,5 g/dl, iar pentru bărbați de 13,2-17,3 g/dl.

Dacă nivelul este mai scăzut, cauza poate fi:

– deficit de fier în alimentație sau tulburări de absorbție a fierului

– deficit de acid folic și vitamine (B12, B6, B2, C, E)

– hemoragie

– cicluri menstruale abundente

– sângerare gastrointestinală cronică

– inflamație cronică

– nevoie crescută de fier (sarcină, alăptare)

– infecții

Simptomele hemoglobinei scăzute includ: slăbiciune, amețeli, somnolență, senzație de frig, pierderea concentrării.

Cum să normalizați nivelul de hemoglobină?

Tratamentul cauzal și corectarea valorilor scăzute sunt completate de modificări dietetice. Fierul poate fi absorbit atât în formă anorganică, ca așa-numitul fier non-hem (din legume, fructe), cât și în formă organică – așa-numitul fier hem (din carne). În medie, absorbția fierului din alimente este de 13% la femei și de 6% la bărbați. Forma heme este absorbită mult mai bine.

Absorbția fierului alimentar este crescută prin:

– vitamina C, de exemplu adăugarea de fructe la mese, un pahar de suc de portocale la micul dejun, pătrunjel pentru salate și cartofi

– produse murate și fermentate, de ex. adăugarea salatei de varză murată la mâncărurile cu hrișcă

– combinație de produse bogate în fier non-heme cu carne

– acid folic

– β-caroten

– probiotice și prebiotice

Absorbția fierului este redusă de:

-excesul de fibre alimentare

– fitați (în tărâțele de cereale și nuci)

– taninuri (cafea, ceai, vin)

– anumite proteine (de exemplu, proteine din zer, cazeină)

– calciu, zinc, mangan

– deficit de cupru

O mai bună absorbție a fierului va fi asigurată prin combinarea în alimentație a produselor care sunt surse atât de fier heme (carne, organe comestibile, pește, fructe de mare), cât și de fier non-heme (lapte și produse lactate, ouă, legume cu frunze verzi, leguminoase, sfeclă) , pătrunjel, semințe de dovleac). Produsele îmbogățite cu fier, de exemplu cerealele sau băuturile pe bază de plante, sunt, de asemenea, o soluție.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel