Cum să recunoști semnele de tensiune mică și ce trebuie să faci în aceste situații

Tensiunea arterială scăzută este caracterizată prin presiuni mai mici decât normale ale sângelui care curge prin vase. Hipotensiunea arterială se poate manifesta continuu sau poate să apară brusc. Într-o astfel de situație, inima, creierul sau plămânii nu primesc suficient sânge și ești expus la un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Fiind vorba de o situație gravă, diagnosticul corect și complet este important, astfel încât să poți beneficia și de tratament adecvat, în cel mai scurt timp.

Ce este tensiunea mică?

Tensiunea arterială este forța cu care inima pompează sângele în corp, asigurând astfel circulația acestuia prin artere. Tensiunea mică sau hipotensiunea poate duce la o irigare insuficientă a organelor și țesuturilor cu sânge, ceea ce poate avea diverse repercusiuni asupra sănătății.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt în jur de 120/80 mm Hg, unde 120 reprezintă tensiunea sistolică, presiunea din artere în momentul în care inima se contractă și pompează sânge, iar 80 reprezintă tensiunea diastolică, adică presiunea din artere când inima se relaxează între două bătăi. În cazul hipotensiunii, valorile tensiunii arteriale sunt sub 90/60 mm Hg.

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mică este că adopți un stil de viață sănătos și să consulți medicul specialist pentru tratament personalizat și sfaturi adecvate nevoilor. (1)

Tipuri de tensiune mică

Hipotensiunea ortostatică este o formă de tensiune arterială scăzută care se produce atunci când schimbi poziția din așezat sau culcat în picioare. Un alt tip de hipotensiune este cea postprandială, o scădere a tensiunii arteriale care apare imediat după masă. Această formă este mai frecventă la persoanele vârstnice.

Hipotensiunea mediata neuronal este o scădere a tensiunii arteriale cauzată de o deficiență a sistemului nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare ale corpului. Totodată, în sindromul Shy-Drager, cunoscut și sub numele de atrofie multiplă de sistem, are loc o scădere progresivă a tensiunii arteriale. (1), (2)

Simptome în tensiunea mică

Fiecare persoană poate experimenta simptome diferite, însă cele mai comune sunt amețelile sau senzația de leșin, oboseala sau slăbiciunea, vederea încețoșată, greața, pielea palidă, respirația rapidă, confuzia sau lipsa de concentrare. 

Unii oameni pot prezenta simptome de hipotensiune chiar dacă tensiunea lor este în intervalul normal. Pe de altă parte, alții pot avea tensiune mică fără să manifeste simptome. De aceea, este important să cunoști momentul în care simptomele pot fi un semnal de alarmă. Acestea pot include episoade frecvente de amețeli, leșin sau alte simptome care interferează cu activitățile zilnice. (1)

Cauze pentru tensiunea mică

Există o serie de probleme de sănătate care pot cauza scăderea tensiunii arteriale. Bolile de inimă, precum insuficiența cardiacă congestivă afectează modul în care inima pompează sângele, ceea ce poate duce la o reducere a tensiunii arteriale. De asemenea, tulburările endocrine precum diabetul, hipotiroidismul sau boala Addison pot provoca tensiune mică. Condițiile neurologice, deshidratarea, pierderea mare de sânge, infecțiile severe sau reacțiile alergice majore pot favoriza scăderea tensiunii arteriale. La fel și unele afecțiuni pulmonare.

Medicamentele reprezintă un alt factor pentru tensiunea mică. În aceeași măsură, o alimentație săracă în sare, deshidratarea sau consumul excesiv de alcool pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Sarcina poate duce, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, deoarece corpul femeii se schimbă pentru a susține dezvoltarea fătului.

Nu în ultimul rând, variațiile de temperatură, prea rece sau prea cald, accentuează simptomele din tensiune mică și amplifică starea de rău general. (1), (3)

Complicațiile tensiunii mici

Oboseala cronică este una dintre cele mai frecvente manifestări, însoțită de un sentiment de epuizare, indiferent de activitățile pe care le desfășori. Amețelile și leșinul sunt alte simptome comune. Mai grav, în unele cazuri, tensiunea mică poate duce la insuficiență cardiacă sau chiar la șoc, o urgență medicală.

Monitorizarea tensiunii arteriale este esențială pentru prevenirea și identificarea timpurie a tensiunii mici. De aceea, medicul îți poate recomanda să realizezi această analiză acasă și să notezi valorile pe care să i le transmiți la control. (3)

Tratamentul tensiunii mici

De multe ori, soluții simple precum mărirea aportului de sare și hidratarea corespunzătoare pot aduce ameliorări semnificative.

Sunt și situații în care medicul poate recomanda medicamente care ajută la creșterea tensiunii arteriale. Odată identificată cauza care a contribuit la apariția hipotensiunii, problema va fi tratată corespunzător. Acest lucru va duce și la ameliorarea simptomelor din tensiunea mică. 

O soluție complementară o reprezintă remediile naturiste. Suplimentele alimentare cu vitamina B12, magneziul și folații pot fi de ajutor, alături de tratamentul clasic. Cu toate acestea, consultarea unui specialist este esențială înainte de a începe orice tratament naturist pentru a determina combinațiile potrivite și dozele optime. (1), (2)

 În timp ce unii nu au simptome în tensiune mică și nu știu că se confruntă cu această problemă, alții sunt puși în fața unor situații care le perturbă activitățile zilnice și viața. Pentru a preîntâmpina complicații grave, de la primele simptome ale unei afecțiuni, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!

 Surse de informare:

  1. Everything You Need to Know About Low Blood Pressure – https://www.healthline.com/health/hypotension, Accesat 06.11.2023
  2. Low Blood Pressure – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21156-low-blood-pressure-hypotension, Accesat 06.11.2023
  3. Low blood pressure (hypotension) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465, Accesat 06.11.2023

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: