Din cuprinsul articolului
Există unele patologii care, din cauza părții corpului pe care o afectează, pot provoca complicații foarte grave și chiar deces. Din acest motiv, este important să le putem identifica pentru a solicita, dacă este cazul, asistența medicală necesară.
Peritonita este o inflamație gravă a peritoneului, o membrană care căptușește interiorul cavității abdominale și conține organe la fel de importante precum stomacul, intestinele sau ficatul.
Este adesea rezultatul unei infecții (de obicei bacteriene) sau al unei iritații chimice.
Astfel, de exemplu, cel mai adesea apare ca urmare a perforarii unui viscus gol (intestin, apendice…) sau a intrarii agentilor patogeni printr-o rana care ajunge in interiorul cavitatii abdominale (de exemplu, intrarea de un cateter într-o dializă abdominală).
In cazul peritonitei aseptice, aceasta poate fi o consecinta a deversarii in cavitate a anumitor substante generate de organismul insusi (cum ar fi bila) sau a intrarii unor medicamente utilizate in anumite tratamente.
Peritonita poate fi localizată sau generalizată și acută sau cronică.
Principalele simptome ale peritonitei includ durere sau sensibilitate abdominală, umflare abdominală, febră, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree, debit scăzut de urină, sete, incapacitatea de a defeca (paralizie abdominală), oboseală, dezorientare și ritm cardiac rapid.
Această afecțiune poate apărea brusc (peritonită acută) sau treptat (cronică), pe parcursul mai multor zile sau săptămâni.
Principala complicație a peritonitei este infecția în întregul corp (sepsisul), care, la rândul său, poate provoca șoc, insuficiență multiplă de organe și deces.
Peritonita, în orice caz, va necesita spitalizare urgentă. De acolo, abordarea care va fi utilizată va varia în funcție de cauză și de caracteristicile clinice ale cazului specific.
De exemplu, pentru peritonita infectioasa este de obicei necesara administrarea de antibiotice, intr-un tip si cantitate care vor depinde de caracteristicile specifice ale infectiei.
De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului infectat și repararea cauzei de bază, dacă este vorba despre un viscus perforat.
În același timp, poate fi convenabil să se ofere pacientului analgezice (pentru ameliorarea durerii intense), înlocuire de lichid intravenos, oxigen și, în anumite cazuri, transfuzie de sânge.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…