Sari la conținut

Cum să recunoști acneea: 5 semne

Sursă foto: Shutterstock

Acneea este o afecțiune comună a pielii care apare atunci când foliculii de păr de sub piele se blochează [1]. Citește mai departe pentru a descoperi cinci semne care indică prezența acesteia, cine este predispus la acnee și dacă poți reduce riscul de a o dezvolta.

Care sunt simptomele acneei?

Acneea provoacă mai multe tipuri de leziuni sau coșuri. Medicii se referă la foliculii de păr măriți sau blocați ca fiind comedoane [1]. Dacă te confrunți cu această afecțiune, folosește produsele împotriva acneei în rutina ta zilnică.

Leziunile apar cel mai probabil pe obraji, dar pot apărea și în următoarele locuri [1]:

  • față;
  • gât;
  • spate;
  • umeri;

Simptomele acneei includ:

1. Punctele albe

Un punct alb este un tip de acnee care se formează atunci când celulele moarte ale pielii, uleiul și bacteriile devin prinse în interiorul unuia dintre porii tăi. Porii blocați sunt principala cauză a punctelor albe. Porii tăi se pot bloca din mai multe motive [2]:

  • o cauză a porilor blocați sunt schimbările hormonale, care sunt declanșatori comuni ai acneei. Anumite etape ale vieții pot crește cantitatea de sebum, sau ulei, pe care o produc porii tăi [2];
  • producția crescută de ulei cauzează blocarea porilor și apariția punctelor albe [2].

2. Punctele negre

Punctele negre sunt mici umflături care apar pe piele din cauza blocării foliculilor de păr. Aceste umflături sunt numite puncte negre deoarece suprafața lor arată întunecată sau neagră [3].

Punctele negre se formează atunci când un blocaj sau un dop se dezvoltă în deschiderea foliculilor de păr din piele. Fiecare folicul conține un fir de păr și o glandă sebacee care produce ulei. Acest ulei, numit sebum, te ajută să îți menții pielea moale [3].

3. Papulele

O papulă este o zonă ridicată a țesutului cutanat care are mai puțin de un centimetru în jur. O papulă poate avea margini distincte sau neclare. Poate apărea într-o varietate de forme, culori și dimensiuni [4].

4. Pustulele

Pustulele sunt mici umflături pe piele care conțin lichid sau puroi. De obicei, apar ca umflături albe înconjurate de piele roșie sau inflamată. Pustulele se pot dezvolta pe orice parte a corpului, dar cel mai frecvent se formează pe spate, piept și față. Ele pot fi găsite în grupuri pe aceeași zonă a corpului [5].

5. Chisturile acneice

Porii din piele se pot bloca cu exces de ulei și celule moarte ale pielii, cauzând coșuri. Bacteriile pot pătrunde în porii pielii și pot rămâne prinse împreună cu uleiul și celulele pielii. Reacția pielii provoacă umflături adânci în stratul mijlociu al pielii (dermul). Această umflătură infectată, roșie și umflată este un chist acneic [6].

Cine poate dezvolta acnee?

Persoanele de toate rasele și vârstele pot avea acnee, dar aceasta este cel mai frecvent întâlnită la adolescenți și tineri adulți. Când acneea apare în perioada adolescenței, este mai comună la băieți. Acneea poate continua și la vârsta adultă, iar atunci când se întâmplă acest lucru, este mai frecventă la femei [1].

Poți reduce riscul de apariție a acneei?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de apariție a erupțiilor acneice [7]:

  • fă schimbări în stilul de viață pentru a reduce stresul, a dormi mai bine și a avea o dietă sănătoasă [7]
  • folosește produse de îngrijire a pielii care nu blochează porii [7];
  • discută opțiunile de tratament cu furnizorul tău de servicii medicale pentru acneea persistentă [7].

Disclaimer: Informațiile furnizate în acest articol sunt pentru scopuri educative și nu constituie sfaturi medicale. Pentru un diagnostic corect și un tratament personalizat al acneei, consultă un medic dermatolog.

Bibliografie:

  1. Garrick, Nancy. “Acne.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 1 Sept. 2016, www.niams.nih.gov/health-topics/acne;
  2. Moore, Kristeen. “Everything You Need to Know about Whiteheads.” Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2015, www.healthline.com/health/whitehead;
  3. McGurgan, Holly. “Blackheads.” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2012, www.healthline.com/health/blackheads;
  4. Wint, Carmella. “What Is a Papule?” Healthline, 13 May 2014, www.healthline.com/health/papule;
  5. Kahn, April. “What Causes Pustules?” Healthline, 20 July 2012, www.healthline.com/health/pustules;
  6. Cleveland Clinic. “Cystic Acne: What Is It, Symptoms, Causes and Treatment.” Cleveland Clinic, 25 Aug. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21737-cystic-acne.
  7. Cleveland Clinic. “Hormonal Acne: What Is It, Treatment, Causes & Prevention.” Cleveland Clinic, 10 Sept. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21792-hormonal-acne.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel