Din cuprinsul articolului
Preinfarct sau infarct miocardic reprezinta o urgenta medicala, care are ca substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de catre un cheag de sange. Oprirea brusca a fluxului arterial la nivelul muschiului inimii, duce la distrugerea acestuia si poate determina decesul pacientului.
Pe parcursul vietii, la nivelul vaselor inimii (artere coronare), se depun grasimi. In anumite zone, acestea formeaza depozite de grasimi, asa numitele placi aterosclerotice.
Aceste placi sunt bogate in colesterol, iar formarea lor este favorizata de fumat, alimentatia bogata in grasimi, excesul ponderal, excesul de alcool, sedentarism, dar si de unele afectiuni precum diabetul si hipertensiunea arteriala. Aceste placi determina ingustarea (stenoza) diametrului vasului.
Primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezinta perioada critica, datorita riscului de deces prin tulburari de ritm si prin riscul de extindere progresiva a ariei de necroza.
Simptome Preinfarct:
- dureri la nivelul toracelui, brusc instalate, tip opresiune sau strangere, care pot iradia la nivelul mandibulei, in brate sau in spate
- lipsa brusca de aer (dispnee)
- senzatie brusca de slabiciune sau ameteala
- transpiratii reci, paloare
- greturi
- varsaturi
Simptomele pot aparea in urma efortului depus, din cauza stresului, dupa o masa abundenta sau din cauza frigului, ori chiar in stare de repaos. Simptomele pot dura peste 15 minute.
Daca aceste simptome dureaza mai mult de 10 – 15 minute, este de recomandat sa apelati serviciul 112.
Diagnosticarea unui preinfarct
Odata de simptomele de mai sus apar, este foarte important sa mergi de indata la medicul cardiolog pentru un consult de specialitate. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va efectua o serie de teste specifice printre care amintim:
- EKG – electrocardiograma
- ecografie cardiaca
- angiograma
- radiografie
- analize de sange (creatin kinaza si biomarkerii cardiaci);
- teste de stres (au scopul de a solicita inima pacientului pentru a face preinfarctul mai usor de detectat).
Preinfarct la femei
Femeile pot avea simptome diferite de ale bărbaților pentru că nu simt preisune sau apăsare în piept. În cazul lor, semnele anginei includ înțepături în piept, amețeli, dificultăți la respirare, sau dureri de stomac. Toate aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni, așa că de multe ori, diagnosticarea este întârziată.