Din cuprinsul articolului
În perioada sărbătorilor, este dificil să evitați să luați câteva kilograme în plus. Un studiu recent a investigat o modalitate simplă, cu impact redus, de a reduce umflarea sezonieră.
În timpul sezonului festiv, talia oamenilor tinde să se extindă pe măsură ce autocontrolul se contractă.
În timp ce alimentele și băuturile curg liber, reținerea este insuficientă și activitățile sedentare abundă. Și, pe măsură ce ne relaxăm, avem tendința să aruncăm prudența în vânt.
Creșterea în greutate festivă este atât de obișnuită încât a devenit o glumă; totuși, are o latură serioasă.
Obezitatea este o problemă în creștere și inversarea acesteia prin schimbări permanente în stilul de viață nu pare să funcționeze pentru majoritatea oamenilor.
În medie, oamenii câștigă 0,4–1 kilogram în fiecare an și până la 50% din acest lucru are loc în perioadele de vacanță, cum ar fi Crăciunul.
Cercetările au arătat că atunci când ne îngrășăm în perioada sărbătorilor, rareori reușim să o slăbim odată ce beteala a plecat din copac. Pe măsură ce trec anii, acest tip de creștere în greutate sezonieră crește.
Autorii unui studiu recent cred că țintirea acestei perioade a anului ar putea oferi o modalitate inovatoare de a reduce impactul obezității. Prin concentrarea atenției asupra momentelor în care creșterea în greutate este cea mai semnificativă, ar putea fi posibilă încetinirea creșterii anuale în greutate, în general.
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare în Sănătate Aplicată de la Universitatea din Birmingham și de la Școala de Sport, Exercițiu și Științe ale Sănătății de la Universitatea Loughborough din Regatul Unit au efectuat studiul.
Mai exact, au vrut să înțeleagă dacă o intervenție relativ scurtă și simplă ar putea reduce creșterea în greutate de Crăciun. Pentru a afla, au recrutat participanți chiar înainte de Crăciunul 2016 și 2017. În total, au implicat 272 de persoane; 78% erau femei, iar 78% erau albi.
Cercetătorii au efectuat primele măsurători ale greutății în noiembrie și apoi le-au urmat în ianuarie.
Cercetătorii au împărțit participanții între un grup de intervenție și un grup de control. Membrii grupului de intervenție au fost rugați să-și înregistreze greutatea de cel puțin două ori pe săptămână, deși de preferință mai des.
Autorii explică de ce cântăririle regulate sunt esențiale:
„Cântărirea și înregistrarea regulată a greutății pentru a verifica progresul față de un obiectiv (automonitorizare) s-a dovedit a fi o intervenție comportamentală eficientă în cadrul programelor de management al greutății.”
Cercetătorii i-au încurajat pe participanții din grupul de intervenție să se gândească la greutatea lor și la modul în care aceasta se schimbă în timp. După cum explică autorii, intervenția „a avut ca scop promovarea reținerii consumului de energie”.
De asemenea, participanților li s-au oferit sfaturi despre gestionarea greutății și au primit o listă de alimente festive, împreună cu informații despre câtă activitate fizică ar trebui să facă pentru a arde caloriile fiecărui aliment pe care l-au consumat. De exemplu, ar dura 21 de minute de alergare pentru a arde caloriile găsite într-o plăcintă.
Grupul de control, pe de altă parte, a primit doar un pliant despre viața sănătoasă.
După ajustarea datelor pentru variabilele de confuzie, cercetătorii au descoperit că indivizii din grupul de intervenție s-au îngrășat mai puțin decât cei din grupul de control – în medie cu 0,49 kilograme mai puțin.
Cei din grupul de intervenție au manifestat, de asemenea, mai multă reținere, reușind să-și limiteze aportul caloric mai mult decât cei din grupul de control.
Deși diferența de creștere în greutate a fost mai mică decât speraseră cercetătorii, ei sunt încă entuziasmați de rezultate.
Deoarece sezonul sărbătorilor este un eveniment anual, chiar dacă oamenii previn doar o cantitate mică de creștere în greutate în fiecare an, aceasta ar putea ajunge la o cantitate considerabilă de-a lungul vieții.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…