Categories: Stil de viaţă

Cum să preparați cei mai sănătoși cozonaci. Sfaturi de la nutriționiști

Tradiţionalul cozonac nu ar trebui consumat în cantităţi foarte mari pentru că e foarte greu digerabil. Două felii în decursul celor trei zile de sărbătoare sunt suficiente, spun nutriţioniştii, care explică ce variante să alegeţi pentru ca organismul să poată face faţă festinului.

Ouă mai puţine şi ecologice

Se spune că un cozonac e cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Specialiştii în nutriţie susţin însă că cel mai sănătos cozonac e cel simplu, cu puţine ouă şi glazură. Încercaţi să înlocuiţi şi ingredientele care conţin chimicale cu unele naturale.

„Sarea recomandată e cea marină nerafinată sau de mină, brută. Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţa de rom (care e artificială) utilizaţi rom de bună calitate. Zahărul e bine să fie înlocuit cu sucanat (siropul deshidratat din trestie de zahăr). Puteţi să adăugaţi zahăr vanilat în locul celui vanilinat, care se obţine prin adăugarea vanilinei artificiale la zahărul obişnuit”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Cozonac toast, uşor digerabil

O alternativă mai sănătoasă de cozonac e cel sub formă de toast. „Cozonacul poate fi folosit şi ca pâine prăjită, sub formă de toast. Este bun la gust şi fiind prăjit se digeră mai uşor”, este de părere prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională.


ingrediente cozonac

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 2 pliculeţe drojdie uscată
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt topit
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de rom
  • 4 pliculeţe de zahăr vanilat
  • gălbenuş crud
  • 30 ml lapte pentru ungerea, cozonacilor

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri lapte
  • 5 linguri cu vârf zahăr tos
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • stafide

Mod de preparare

Se pune într-un castron nuca măcinată, se adaugă cacao, zahăr, rom, lapte şi se amestecă până la omogenizare. Se pun stafidele la înmuiat în apă, se lasă 30-45 minute şi se scurg.

În paralel, într-un castron se toarnă laptele călduţ, se adaugă zahărul, zahărul vanilat şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se pregăteşte maiaua într-un alt castron în care se pune o mâna de faină, pliculeţele de drojdie şi câteva linguri din laptele amestecat deja cu zahărul şi vanilia. Se amestecă până se formează o pastă, se pudrează cu făină şi se lasă la dospit într-un loc călduţ 15-20 minute.

Se amestecă gălbenuşurile cu un praf de sare, se presară coaja rasă de la o lămâie şi se amestecă din nou până la omogenizare. Într-un castron mare se cerne de două ori făina, se adaugă maiaua, care între timp a crescut, gălbenuşurile frecate cu sare, coaja rasă de lămâie şi laptele în care a fost dizolvat zahărul. Se amestecă ingredientele până se obţine un aluat, apoi se adaugă unt (nu se pune direct în aluat, ci se ia în palmă puţin câte puţin şi se frământa până se incorporează). Se frământa aluatul timp de 30 de minute. Peste aluat se presară un praf de faină şi se pune pe un şervet curat. Se lasă la crescut o oră şi jumătate, la cald.

Pe suprafaţa de lucru se întinde o peliculă subţire de ulei şi se răstoarnă aluatul. Acesta se împarte în două părţi egale, pentru doi cozonaci. Se ia prima parte, se întinde o foaie, se presară umplutura de nucă, stafidele şi se rulează. Se ia şi cea de-a doua parte şi se procedează identic.

Se împletesc cele două rulouri şi se pun într-o tavă pentru cozonac tapetată cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se lasă cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte şi se coc în cuptorul preîncălzit 40-45 de minute.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: