Categories: Stil de viaţă

Cum să păstrați mâncarea în frigider ca să nu vă îmbolnăviți

Ca să vă păstraţi sănătatea, nu aglomeraţi frigiderul şi nu puneţi pe acelaşi raft alimente crude şi gătite.

Frigiderul este locul unde păstraţi alimentele cel mai bine, dar dacă nu respectaţi câteva reguli de igienă se poate transforma într-o bombă cu germeni.

Umplut fără măsură, cu multă carne, brânzeturi şi legume, aerul nu circulă bine şi se creează zone cu temperaturi diferite, provocând mul tiplicarea bacteriilor.

Mâncare gătită – sus, crudităţi – jos

Primul sfat al specialiştilor e să puneţi alimentele pe categorii şi mărime: fructe, legume, lactate, gustări.

  • Carnea proaspătă sau crudităţile nespălate nu trebuie aşezate alături de mâncarea gătită, pentru că pot transmite bacterii şi microbi care să o contamineze.
  • Specialiştii recomandă să aşezaţi pe rafturile superioare mâncarea gătită, iar pe cele inferioare, alimentele nepreparate termic şi crudităţile.

„Laptele, iaurtul şi smântâna trebuie aşezate pe rafturile superioare, pentru că acolo temperatura e mai scăzută. Mezelurile, brânza şi caşcavalul ţineţi-le în recipiente separate curate. Sticlele de vin începute, cutiile de suc sau ouăle le puteţi păstra pe uşa frigiderului, zona cu temperatura cea mai ridicată”, recomandă Gabriela Geană, marketing manager Arctic.

Mai mult, trebuie să lăsaţi spaţiu în jurul alimentelor, pentru ca aerul rece să poată circula liber, răcindu-le uniform pe toate şi menţinând temperatura adecvată.

  • Pentru a evita degradarea alimentelor, ambalaţi-le cât mai compact şi uniform.

„Peştele şi carnea tocată pot fi stocate maximum două zile, iar carnea de porc, de pui sau de vită poate fi păstrată mai multe zile în congelator. Legumele şi fructele trebuie spălate înainte de a fi puse în frigider şi se păstrează fără probleme”, vă mai sfătuieşte Gabriela Geană.

  • Pe de altă parte, mâncarea gătită e păstrată în condiţii de siguranţă doar 24 de ore.

„După scoaterea din frigider, aceasta ar trebui adusă din nou la temperatura de fierbere, nu doar încălzită”, explică nutriţionistul Camelia Pârvan.

  • Pentru a evita mirosurile neplăcute din frigider puteţi folosi odorizante, însă şi o lămâie tăiată în patru şi pusă pe o farfurioară e la fel de eficientă.

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

4 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

4 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

5 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

5 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

5 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

6 ore ago

Citeste si: