Categories: Stil de viaţă

Cum să păstrați mâncarea în frigider ca să nu vă îmbolnăviți

Ca să vă păstraţi sănătatea, nu aglomeraţi frigiderul şi nu puneţi pe acelaşi raft alimente crude şi gătite.

Frigiderul este locul unde păstraţi alimentele cel mai bine, dar dacă nu respectaţi câteva reguli de igienă se poate transforma într-o bombă cu germeni.

Umplut fără măsură, cu multă carne, brânzeturi şi legume, aerul nu circulă bine şi se creează zone cu temperaturi diferite, provocând mul tiplicarea bacteriilor.

Mâncare gătită – sus, crudităţi – jos

Primul sfat al specialiştilor e să puneţi alimentele pe categorii şi mărime: fructe, legume, lactate, gustări.

  • Carnea proaspătă sau crudităţile nespălate nu trebuie aşezate alături de mâncarea gătită, pentru că pot transmite bacterii şi microbi care să o contamineze.
  • Specialiştii recomandă să aşezaţi pe rafturile superioare mâncarea gătită, iar pe cele inferioare, alimentele nepreparate termic şi crudităţile.

„Laptele, iaurtul şi smântâna trebuie aşezate pe rafturile superioare, pentru că acolo temperatura e mai scăzută. Mezelurile, brânza şi caşcavalul ţineţi-le în recipiente separate curate. Sticlele de vin începute, cutiile de suc sau ouăle le puteţi păstra pe uşa frigiderului, zona cu temperatura cea mai ridicată”, recomandă Gabriela Geană, marketing manager Arctic.

Mai mult, trebuie să lăsaţi spaţiu în jurul alimentelor, pentru ca aerul rece să poată circula liber, răcindu-le uniform pe toate şi menţinând temperatura adecvată.

  • Pentru a evita degradarea alimentelor, ambalaţi-le cât mai compact şi uniform.

„Peştele şi carnea tocată pot fi stocate maximum două zile, iar carnea de porc, de pui sau de vită poate fi păstrată mai multe zile în congelator. Legumele şi fructele trebuie spălate înainte de a fi puse în frigider şi se păstrează fără probleme”, vă mai sfătuieşte Gabriela Geană.

  • Pe de altă parte, mâncarea gătită e păstrată în condiţii de siguranţă doar 24 de ore.

„După scoaterea din frigider, aceasta ar trebui adusă din nou la temperatura de fierbere, nu doar încălzită”, explică nutriţionistul Camelia Pârvan.

  • Pentru a evita mirosurile neplăcute din frigider puteţi folosi odorizante, însă şi o lămâie tăiată în patru şi pusă pe o farfurioară e la fel de eficientă.

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

15 minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

45 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: