Din cuprinsul articolului
Pentru a avea ouăle perfecte pentru masa de Paște, medicii și bucătarii cu experiență vin cu sfaturi pentru gospodine. Ei spun care sunt cele mai sensibile, cât timp să le fierbi și ce tip de vopsea să folosească pentru o mai mare siguranță.
Dr. Daniela Borda, profesor la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, a explicat care sunt cele mai bune ouă pentru fiert de Paște. Care au coaja mai tare, cele în coajă albă sau maro?
„Ouăle cu coajă albă sunt mai sensibile decât cele cu coajă colorată, putând crăpa cu mai multă ușurință”, explică medicul pentru Pro TV.
Fierberea
Experții spun că ouăle trebuie fierte aproximativ 8 – 10 minute. Acesta ar fi timpul optim de fierbere, conform manualului specialiștilor din Galați. Și este musai să fie urmate indicațiile producătorului de vopsea. În bucătăriile specializate, ouăle sunt lăsate mai mult la clocot.
De exemplu, Adrian Zeglea, bucătar, spune că „pentru a reuși să se prindă vopseaua perfect pe ou, aproximativ 10-12 minute”.
Iar ca vopseaua să fie și uniformă, fiecare ou este degresat înainte de fierbere. După, ca să aibă luciu, aceste sunt șterse cu ulei.
Și cu toate că în comerț sunt multe tipuri de vopsea, cu coloranți siguri, unele gospodine încearcă și metode inedite de vopsit, cum ar fi, cea cu vin roșu.
Altele, în schimb, vopsesc ouăle de Paște ca pe timpuri. De pildă, cu foi de ceapă. Iar ca ornamente folosesc frunze, care se prind de ou înainte ca acesta să fie pus la fiert.
Acum vine și cea mai importantă parte, câte ouă se pot consuma într-o zi, fără a risca o problemă de sănătate?
Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate.
Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sănatate, depinde de fiecare persoană. Dacă persoana este sanatoasă, poate mânca si două-trei ouă pe zi, însă daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum la cinci ouă pe săptamană.
În schimb, copiii pot consuma și șase ouă pe săptămână, fiindcă ei au un necesar de lipide mai mare.
De aceea, medicii avertizează ca un consum excesiv de ouă poate conduce la probleme grave de sănatate, precum ateroscleroza.
Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, recomandă în medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănatos de colesterol bun și pentru a întari si mentine sănatatea inimii.
Efectele adverse
- Intoxicatie cu salmonella.
- Riscul creste si din cauza faptului ca ouale infectate cu salmonella nu pot fi depistate decat in urma testelor si in niciun caz cu ochiul liber.
- Ouale crude, consumate ca atare sau din continutul maionezelor, inghetatelor, prajiturilor pot duce la infestarea cu salmonella.
- ouăle fierte tare pot duce la indigestie, acestea se digeră mai greu, în trei ore, spre deosebire de cele moi, care se digeră în 5 minute.
- De aceea este bine sa nu se consume mai mult de doua oua pe zi.