Categories: Expertul zilei

Cum să ne luăm corect tensiunea arteriala? Evită cele mai comune greșeli

Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine :

  • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
  • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

Atunci cand iti masori singur tensiunea arteriala, modul in care te pregatesti pentru test, pozitia bratului si alti factori pot influenta rezultatul masuratorilor in proportie de 10% sau chiar mai mult, sustin expertii de la Harvard Medical School. Aceasta modificare a rezultatului este importanta intrucat poate duce la erori de diagnostic si, prin urmare, si de tratament.

Tensiunea arteriala este compusa din doua numere, afisate unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange. Cel de-al doilea numar este tensiunea distolica si reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale:

  • Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
  • Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului
  • In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii
  • Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului
  • Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul
  • Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.

Exista si situatii in care poti adapta regulile de mai sus. De exemplu, daca te simti ametita cand te trezesti dimineata sau atunci cand te ridici brusc, ar trebui sa faci doua masuratori: una cat timp stai intinsa in pat si a doua, imediat ce te-ai ridicat, stand  in picioare, pentru a vedea daca valorile se schimba la trecerea de la o pozitie la alta.

Cele mai frecvente greseli:

Alegerea mansetei gresite

Manseta trebuie sa fie pe circumferinta bratului persoanei. La un adult este indicat sa fie in intervalul 23-32 cm. O maseta prea mare poate duce la o subestimare a tensiunii arteriale.

Amplasarea incorecta a mansetei

Atunci când va masurati tensiunea arteriala, de preferat este sa eliminati toate hainele groase, deoarece acestea vor afecta precizia măsurării.  In cazul  in care utilizati un tensiometru electronic, manseta poate fi aplicata direct pe camasa.

Evitati conversatiile in timpul masurării tensiunii.

Recent Posts

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…

11 minute ago

BBC, despre un candidat la alegerile prezidențiale: A fost sustinut de o campanie agresiva pe social

BBC, despre candidatul prezidențial Calin Georgescu! Candidatul independent la prezidențiale a zguduit scena politică din…

42 de minute ago

Cine este și cu se ocupă fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis tata, scurt și cuprinzător!”

Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…

o oră ago

Fructe și legume pe care să le consumi cu atenție! Dr. Radu Țincu: „Apar forme foarte rare de cancer”

Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…

2 ore ago

3 zodii care se vor scălda în BANI până la sfârșitul lunii noiembrie

Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…

2 ore ago

Medic specialist: La ce niveluri de colesterol trebuie să fii atent?

Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…

2 ore ago

Citeste si: