Din cuprinsul articolului
Îmbunătățirea capacității de funcționare a creierului. Creierul este compus din 2 emisfere cerebrale ( cele mai mari structure),cerebel ( localizat posterior de emeisferele cerebrale) si trunchiul cerebral( situate anterior de cerebel si postero-inferior de emisferele cerebrale).
Cand spui creier, te gandesti la un motor care nu se opreste niciodata. Chiar si atunci cand noi dormim, creierul ramane treaz si activ. Este organul responsabil de gandire, miscare, simturi sau respiratie, printre altele. Pentru toate aceste activitati, creierul are nevoie de multa “hrana”.
Insa, un factor de multe ori neglijat in ceea ce priveste impactul asupra creierului este nutritia. Poate ca stii ca alimentatia poate avea efecte negative asupra aspectului tau fizic sau asupra sistemului tau cardio-vascular, dar stii care este impactul pentru creier?
Creierul, precum inima sau vasele de sange, are nevoie de alimente bogate in vitamina B, acizi grasi sau antioxidanti (care protejeaza impotriva radicalilor liberi sau a stresului oxidativ), precum usturoiul, care sa-i imbunatateasca functiile. Alimente benefice pentru creier sunt:
Ciocolata neagră creşte circulaţia sângelui în creier, ceea ce îmbunătăţeşte memoria, atenţia, concentrarea şi timpul de reacţie. De asemenea, ciocolata creşte nivelul de endorfine din organism, de aceea aveţi mereu o stare bună când mâncaţi ciocolată.
Melatonina din nuci este un nutrient important în reglarea somnului. Dacă aveţi o cantitate mică de melatonină, va fi dificil să aveţi parte de un somn de bună calitate, iar odihna precară poate afecta dramatic sănătatea şi performanţa creierului.
Această legumă conţine un compus numit sulforafan, care stimulează producerea de noi celule şi reduce inflamaţia. Broccoli este încărcat şi cu nutrienţi importanţi, precum Vitamina K – care joacă un rol vital în protejarea celulelor creierului – şi acid folic – care are un rol crucial în detoxifierea şi reducerea inflamaţiei în creier.
Astfel, pentru a functiona normal, creierul are nevoie de minim 20% din cantitatea totala de oxigen si 15% din cantitatea totala de sange care circula prin organism.
Atunci cand creierul este slab oxigenat, afectiune numita hipoxie, intreg organismul este lipsit de vlaga si se instaleaza senzatia de oboseala si epuizare. De asemenea, ametelile si starile de confuzie pot avea la baza tot o lipsa de oxigenare a creierului.
Avand in vedere ca un neuron este compus din aproximativ 90% apa, consumul a minim doi litri pe zi devine absolut obligatoriu.
De asemenea, activitatea fizica zilnica, cel putin mersul pe jos in natura, favorizeaza oxigenarea celulara. Pentru mentinerea unui creier sanatos este necesara inlaturarea stresului, odihna suficienta si practicarea meditatiei si a exercitiilor de tip yoga.
Un creier sanatos inseamna un corp sanatos si o viata lipsita de griji. Informeaza-te asupra alimentelor benefice pentru creier si asupra celor daunatoare. Elibereaza-ti creierul de toxine ca sa te faca la randul sau fericit.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…