Cum să ne ferim de diabet? Medic diabetolog: „Acesta este de fapt secretul”

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge). Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.

În perioada iulie – august 2020, Forumul Român de Diabet  a derulat unstudiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România. La îngrijorările legate de incidența și complicațiile diabetului zaharat s-a adăugat și impactul recent al pandemiei asupra persoanelor cu diabet zaharat: acestea sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID – 19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat.

10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Nantes.

Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diabetologul Oana Steriade ne oferă recomandări pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, dar şi informaţii despre cum putem recunoaște semnele care ar trebui să ne trimită imediat la un specialist.

Există două tipuri de diabet: tip 1 și tip 2

„În primul rând, există mai multe tipuri de diabet. Cel de tip 1, care este autoimun, este de la natură, de la Dumnezeu, nu putem influenţa în niciun fel rezultatul.

Mai există şi diabetul secundar, acesta este asociat altor boli sistemice care se complică cu diabetul. Cel mai frecvent este cel de tip 2, care poate fi prevenit, printr-un stil de viață sănătos”, precizează dr. Steriade.

Diabetul – boala societății moderne

„Este boala secolului, o boală a societăţii noastre sedentare. Cu alimente ultra procesate la îndemână, mult peste necesarul nostru caloric zilnic, și mai rău, de o calitate inferioră.

Apare atunci când crește glicemia din sânge, frecvent la persoane cu exces ponderal, lucrul acesta este foarte important. Există factori de risc pentru diabet, iar obezitatea fiind primul factor de risc.

Există tot felul de formule de calcul, iar cel mai frecvent folosim indicele de masă corporală. Diabetul apare atunci când indicele de masă corporală este mai mare de 25 de kilograme pe metrul pătrat. Un indice de masă corporală normal este între 18 și 24.5.

Această boală mai apare și atunci când suntem sedentari, chiar și la pacienții normoponderali. Un factor de risc mai este și vârsta”, spune medicul.

Dr. Steriade: „Este o boală indoloră”

„În primul rând, diabetul este o boală indoloră, iar soluţia cea mai bună este să mergem să ne facem analizele uzuale.

Situaţiile nefericite sunt cele în care punem diagnosticul de diabet zaharat de tip 2, pentru că atunci se instalează complicaţiile. Complicaţiile pot fi microvasculare, cum sunt durerile de picioare, AVC sau chiar infarct miocardic.

Există şi varianta de mijloc, când nu descoperim de la început această boală, ci abia în momentul în care glicemiile sunt extrem de mari şi începem să avem o senzaţie de a bea multă apă, să ne trezim noaptea şi să urinăm des. Să avem poftă de mâncare, să mâncăm, dar să slăbim”, explică dr. Steriade

Importanța stilului de viață în prevenirea apariției diabetului

„Este foarte importantă activitate fizică şi un stil de viaţă sănătos. Înainte de toate, ar trebui să fim activi, să fim obişnuiţi cu mişcarea cel puţin 30 de minute în fiecare zi. Chiar şi urcat pe scări, mers pe jos.

În ceea ce priveşte aportul alimentar, este important să respectăm principiile unei alimentaţii sănătoase. Să avem un anumit procent de glucide, în jur de 50%, lipide 35%, iar 15% proteine.

Acest raport trebuie să fie echilibrat cu mișcare, astfel încât să ne menținem normoponderali. Acesta este de fapt secretul”, ne spune medicul diabetolog.

Dr. Steriade: „Ne putem vindeca de diabet”

„Dacă diagnosticăm acest tip de diabet, depinde de context, dacă luăm sau nu tratament pentru toată viaţa.

Dacă discutăm despre un individ care are un exces ponderal foarte ridicat, avem studii că în momentul acesta, dacă individul scade în greutate, diabetul se remite. Poate chiar să dispară şi să nu mai apară, atât timp cât individul ajunge la o greutate optimă pentru vârsta şi înălţimea lui.

În patogeneza diabetului zaharat de tip 2 sunt implicate două mecanisme. Vorbim de insulino secreţie, capacitatea pancreasului de a secreta insulină şi de utilizarea în periferie, care se numeşte insulino rezistenţă.

Există situaţii în care domină insulino rezistenţa. Dacă discutăm de un deficit a pancreasului, atunci, din păcate, trebuie tratament pe viaţă.

Nu murim de la diabet, ci din cauza complicaţiilor bolii. Un pacient nu o să moară din cauza unei hiperglicemii, dar, în timp, acest pacient dezvoltă complicaţii micro, macrovasculare.

De menţionat că, retinopatia diabetică este o complicaţie oculară a diabetului, care este principala cauză de orbire”, atrage atenţia dr. Steriade.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

10 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

40 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: