Categories: Stil de viaţă

Cum să mănânci din toate bunătățile de Crăciun fără să te îngrași deloc? 6 trucuri de la un nutriționist cunoscut

Masa de Crăciun românească se caracterizează prin gust, tradiții, obiceiuri, excese, bucurii și mai apoi regrete sau vinovății, spune cunoscutul nutriționist dr. Florin Bălănică. Considerăm sărbătorile ca o perioadă scoasă din context și nu mai suntem atenți la nimic. Mare greșeală, explică nutriționistul, care a acceptat să compună, pentru cititorii Doctorului zilei, și câteva meniuri

Mâncăm și bem, că așa este tradiția, uitând că n-am luat chiar tot din obiceiurile frumoase românești, atrage atenția dr. Florin Bălănică. „Țăranul autentic de pe vremea bunicilor, mânca dimineața pită cu slănină și cu ceapă, dar apoi pleca la câmp și muncea tot ogorul. Noi am păstrat slănina, dar am uitat să mai arăm ogorul. Salata de boef, cârnații, șunca, sarmalele, friptura și răciturile, toate sunt bune, toate sunt gustoase, dar vă rog să mă credeți, nu este nevoie să le mâncați pe toate odată. Chiar dacă trăim vremuri grele, în mod cert nu o să se termine toată mâncarea de pe planetă după acest Crăciun!”, spune cunoscutul nutriționist. „Dar, ce ați spune dacă v-aș zice că prin #MetodaDrBălănică, se poate să mâncați de Sărbători din toate și să nu vă îngrășați nici măcar un gram? Și că nu veți îngroșa rândul la farmacie sau la camera de gardă a spitalelor de urgență?”. Când l-am auzit spunând așa ceva, l-am provocat să ne și explice detaliat. Doctorul a ridicat mănușa fără ezitare. Ce a ieșit? Șase ponturi de sărbători pe care vi le prezentăm separat!

MESAJUL NUTRIȚIONISTULUI:

Mâncarea trebuie să fie o plăcere, iar mâncarea sănătoasă poate să aibă gust bun și culoare. Este posibil să nu aibă chiar gustul cu care ne am obişnuit, dar acesta se educă. Nu trebuie să fim robii mâncării, dar nici să plătim preţul necunoaşterii şi al obişnuinţelor nesănătoase, la casieria spitalelor. Niciun pacient deal meu nu se îngraşă de sărbători şi consumă din toate produsele tradiţionale. În #MetodaDrBălănică sunt peste 100 de reţete sănătoase de mâncăruri, supe, deserturi şi salate. Dragii mei, nu va sabotaţi singuri, doar pentru că alţii o fac, şi vom avea cât mai multe sărbători împreună! Sărbători Sănătoase şi Poftă bună! Dr. Florin Ioan Bălănică.

PONTUL 1: Mindset – Nu mă îngraș de Sărbători!

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Propuneți-vă ca obiectiv să nu vă îngrășați de Sărbători și setați acest „Mindset”. Așa cum intrăm, așa și ieșim din Sărbători!

– Doctorul zilei: Dar cum facem, practic, acest lucru?

– Mai întâi ne cântărim, evaluăm proporţiile corpului, adică muşchii, apă, oasele şi grăsimea corporală. Folosiţi un cântar simplu, sau un analizor corporal disponibil în majoritatea Centrelor medicale sau sportive din orice oraş. Notaţi în jurnalul vostru alimentar, dacă aveţi unul, valoarea sau valorile parametrilor măsuraţi. Dacă nu aveţi unul, va sugerez să va faceţi, sau să notaţi în telefon parametri măsuraţi. Jurnalul vă ajută să realizaţi cât de multe porcării sau bazaconii consumaţi într-o zi/săptămână.

PONTUL 2: Nu mănânc toate produsele tradiționale la aceeași masă

– Dr. Florin Ioan Bălănică: De Sărbători putem să mâncăm din toate, dar nu în „bunul” principiu românesc de a consumă din toate, în exces, la aceeaşi masă, sau, mai rău, de a pune masă la prânz şi a ne mai scula a două zi. Nu, mâncăm tot 5 mese/zi, 3 principale şi 2 gustări şi lăsăm timp între feluri.

– Doctorul zilei: Alcătuiți un meniu, vă rog, care să le cuprindă pe toate.

– De exemplu: mic-dejun: salată boef cu 1-2 felii pâine integrală prăjită şi salată de verzituri

Gustare: 2 mere verzi

Prânz: friptură de porc sau cârnaţi sau sarmale, cu murături în saramură ori salată de verzituri

Gustare: un iaurt sub 2%

Cină: muşchi de porc cu spanac

PONTUL 3: Nu exagerez cu mâncarea timp de 3-4 zile

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Putem consuma în ziua de Crăciun conform exemplului de la Tips 2, dar în zilele urmă- toare este bine să revenim la o alimentaţie normală, că şi în restul anului, chiar dacă folosim mai mult carnea de porc. Consumând câteva zile consecutiv cantităţi mari de alimente, incorect combinate şi la ore nepotrivite, dăm de furcă ficatului şi stomacului şi vom lua în greutate. Nu mai spun de pancreas, dacă stropim totul cu alcool.

Meniu pentru ziua de după Căciun:

MD: piftie cu murături verzi și 1-2 felii pâine

G1: iaurt degresat

P: ciorbă de porc cu legume

G2: 2 mere verzi

C: salată de verzituri cu dresing de lămâie și iaurt

PONTUL 4: Faceți mișcare zilnic

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Este bine să ajutăm digestia cu puţină mişcare, la 15 minute după mesele copioase. Nu trebuie să mergem la sală, dacă nu se poate acest lucru, dar putem ieşi în parc la o plimbare, la alergat sau putem folosi aparatele de sport din parcuri. Dacă nu putem să ieşim din casă, putem să facem exerciţii simple de încălzire într-o cameră bine aerisită. Miş- carea făcută constant şi adaptat fiecăruia, ne permite şi câteva “excese” culinare, sau “pofte”.

PONTUL 5: Dulciurile nu se consumă imediat după masă

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Ne plac dulciurile şi ne oprim cu greu din a le mânca. Chiar dacă ştim cu toţii că zahărul nu este sănătos, e drum lung de la vorbă la faptă. Chiar dacă v-aş spune, Doamnelor, că pielea voastră suferă şi din cauza faptului că preferaţi dulciurile, adică huliții carbohidraţi în locul proteinelor, sunt convins că veţi mânca tort şi cozonac cu mare plăcere. Colagenul din piele este o proteină care se întreţine printr-un mod de viaţă sănătos şi mai puţin prin creme şi detoxuri.

– Doctorul zilei: Un meniu care să satisfacă și poftele doamnelor?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: (oftând, n.r.) Bine, vă dau două exemple de meniu zilnic pentru „pofticioase”:

MD: legume de culoare verde cu mușchi de porc și 1-2 felii de pâine integrală prăjită

G1: 1-2 felii de cozonac cu iaurt degresat, sub 2%

P: friptură de porc cu salată verde

G2: 2 mere verzi

C: supă cremă de legume

Sau MD: legume de culoare verde cu omletă din albușuri și 1-2 felii de pâine integrală prăjită

G1: iaurt sub 2% sau fructe de pădure

P: piftie de porc cu murături verzi

G2: 1/2 felie tort, sau 1-2 prăjituri mici

C: pește alb cu legume de culoare verde

PONTUL 6: Nu consum la aceeași masă alcool și alimente bogate în grăsimi

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Grăsimile şi alcoolul sunt metabolizate, în ficat, de aceeaşi enzimă. Alcoolul are prioritate şi aşa ne trezim cu ficatul gras şi colesterolul în ceruri. Asta nu înseamnă că nu consumăm alcool. Consumăm, dar la orele potrivite şi în cantităţile potrivite. Alcoolul este aliment numai consumat echilibrat. Sugerez vinurile sec sau demisec. Vă dau un exemplu de meniu, că știu că o să mă întrebați (îmi spune doctorul, râzând, n.r.).

De exemplu: MD: legume de culoare verde cu brânză slabă 2% și 1-2 felii pâine integrală prăjită

G1: fructe de padure, sau kiwi, sau ananas proaspăt

P: carne de porc cu salată verde sau murături în saramură 1 ora minimum de pauză!

G2: 1-2 pahare de vin alb sau roșu sec

C: carne de curcan cu legume de culoare verde

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

16 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

46 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: