Categories: Ştiri sănătate

Cum să mănânci cartofii ca să nu te îmbolnăvești de cancer de colon

Oamenii care consumă multă carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer.

Într-un prim studiu, de mică amploare, specialiştii de la Flinders University, Adelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari.

Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN – lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.

În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentaţie bogată în carne roşie, dar la care a fost adăugat şi amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găseşte şi în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane şi în cartofii fierţi sau copţi care au fost lăsaţi să se răcească.

Cercetătorii au analizat şi de această dată celule din intestinul participanţilor, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul iniţial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roşie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.

Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii şi-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.

Asta nu înseamnă că amidonul rezistent poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea roşie. Un specialist gastroenterolog, John Cummings, de la Dundee University, Marea Britanie, recomandă:

„Carnea roşie trebuie să fie consumată doar în cantităţi mici, iar alimentele care conţin fibre sau amidon rezistent trebuie să constituie o parte importantă a dietei.”

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

10 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

20 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

40 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: