Creierul uman poate fi antrenat să prefere o dietă bazată pe alimente sănătoase, sărace în calorii, în detrimentul mâncărurilor de tip fast-food, conform unui studiu al cercetătorilor britanici.
Cercetătorii cred că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase şi să crească preferinţa pentru o hrană sănătoasă. Anterior, specialiştii considerau că efectele unei alimentaţii nesănătoase prelungite asupra creierului, în termeni de dependenţă, sunt foarte greu de anulat.
„Nu ne începem viaţa cu o poftă de cartofi prăjiţi şi respingând din prima alimente precum pastele din făină integrală”, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. „Aceste preferinţe se instalează în timp, ca răspuns la alimentaţia constantă nesănătoasă„, a explicat Roberts.
Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că, odată create, circuitele cerebrale responsabile de dependenţa de alimentaţia nesănătoasă pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate să ducă o viaţă în care se luptă să reziste tentaţiilor alimentare nesănătoase.
Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanţă magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei şi bărbaţi obezi şi supraponderali. Opt dintre participanţi erau incluşi şi într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalţi cinci au fost folosiţi drept grup de control. Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanţă magnetică nucleară, la începutul şi la sfârşitul perioadei de şase luni cât a durat studiul.
După cele şase luni, creierul celor implicaţi în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învăţarea şi cu dependenţele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut.
„Programul de slăbire (creat de Universităţii Tufts, n.r.) este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacţionează la diferite alimente, iar studiul nostru arată ca voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorinţă crescândă pentru o dietă sănătoasă şi o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase. Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menţinerii greutăţii sub control. Din tot ce ştim noi, este pentru prima dată când se demonstrează existenţa acestui mecanism reversibil„, a declarat Sai Krupa Das, profesor la Universitatea Tufts, implicat în cercetare.