Sari la conținut

De ce apare sensibilitatea dentară și cum să îți îngrijești acasă dinții sensibili?

Sensibilitatea dentara este una din cele mai comune probleme dentare cu care se confrunta majoritatea pacientilor, dar care in acelasi timp este si foarte rar tratata. Sensibilitatea care apare este un semn clar ca exisa o problema la nivelul cavitatii bucale si al dintilor, de aceea cauza trebuie depistata cat mai repede. Dr. Andra Custura, medic stomatolog.

”La inceput disconfortul apare sub forma unei mici dureri de cateva secunde care dispare foarte repede, dar in timp, aceasta se poate permanentiza si s-ar putea sa nu mai putem sa avem aceleasi obiceiuri alimentare ca si inainte. Primele semne ale sensibilitatii dentare apar in cele mai comune momente: cand mananci sau bei ceva rece, cald, sarat sau chiar si o gura de aer rece poate determina durerea. De asemenea daca avem gingiile retrase si se expune suprafata din dentina si din radacina dintelui, ambele avand mii de mici canalicule care duc spre pulpa dentara si spre nervul dintelui, predispozitia la sensibilitate dentara creste. Durerea poate aparea instant si de scurta durata si va disparea la fel de usor cum a aparut”, explica dr. Andra Custura.

De ce apare sensibilitatea dentara?

Exista numeroase cauze care pot sta la baza sensibilitatii dentare, iar printre acestea se numara:
– periajul foarte dur si cu o periuta cu perii foarte tari care in timp tocesc din smaltul dintelui expunand dentina.
– carii de colet aproape de gingia dintelui.
– gingivita, care inflameaza gingia si face ca radacina dintelui sa inceapa sa se expuna.
– dinte fracturat/spart in care bacteriile vor intra mult mai usor si vor incepe sa afecteze nervul, cauzand inflamatia acestuia ce ne va da semnalul: sensibilitate la inceput si apoi durere constanta daca aceasta sensibilitate nu se trateaza la timp.
– bruxismul nocturn sau diurn poate duce la subtierea smaltului si expunerea dentinei
– sustantele de albire, acestea pot fi o cauza principala a dintilor sensibili
– varsta, dintii sunt mult mai sensibili intre 25-30 de ani
– prezenta placii bacteriene pe suprafetele dentare,in special radacina pot duce la sensibilitate dentara.
– folosirea indelungata a apei de gura care contine acizi si care poate face mai mult rau in cazul in care aveti radacinile dentare expuse. In acest caz se va folosi doar apa de gura la recomandarea medicului stomatolog.
– mancare si bautura acida precum citricele, rosiile, ceaiul rece sau fierbinte.
– tratamentele stomatologice precum detrartraj, periaj, airflow, inlocuiri de coroane, tratamente de canal si/sau curatarea subgingivala a radacinilor, chiuretaj parodontal pot duce in prima faza la sensibilitate crescuta a dintilor in tratament, insa aceasta va disparea in maxim 4 saptamani.

Cum tratam sensibilitatea dentara?

Vestea buna este ca sunt multe cai prin care sensibilitatea dentara poate fi scazuta si chiar indepartata complet, asta doar daca este insotita de multa perseverenta din partea pacientilor.

Exista chiar metode care pot fi realizate in intimitatea caminului, pentru a scadea sensibilitatea dentara, cat si a reduce frecventa cu care ea apare.

Dr. Andra Custura recomanda urmatoarele variante de tratament si ingrijire pe care le poti realiza acasa:

▪ Periaza-te si foloseste ata dentara regular! Tehnicile de periaj si de utilizare a atei dentare sa fie folosite gentil si pe toate suprafetele dentare ale dintilor tai, cat si igienizarea limbii si obrajilor.

▪ Foloseste o periuta cu perii moi sau foarte moi cu care sa periezi cu atentie si foarte usor pe linia gingiei, aflata in contact cu dintii, doar pentru a curata sulcusul gingival, locul in care se aduna placa bacteriana. Atentie mare la tehnica folosita pentru a nu indeparta gingia de la locul ei sau a o leza!

▪ Foloseste o pasta de dinti pentru dinti sensibili potrivita. ”Exista multe paste de dinti pe piata asa ca ai de unde alege ce ti se potriveste, insa e nevoie sa stii un lucru foarte important si anume ca este nevoie de ceva timp de utilizare pentru a iti da seama daca pasta aceea este buna pentru tine sau nu, minum o luna de zile folosita zilnic de doua ori”, explica Dr. Custura.

▪ Un truc este cel de a lasa pasta de dinti cu flour peste noapte pe dintii sensibili, unde vedeti ca gingia este retrasa si radacina este expusa. Puteti pune pasta de dinti cu degetul sau cu o periuta sau cu orice altceva va este usor, important este sa va asigurati ca ramane pasta de dinti pe dinte/dintii care au nevoie.

▪ Fii atent(a) la ceea ce mananci si bei si evita pe cat posibil alimentele acide.

▪ Nu iti scrasnii dintii noaptea sau ziua. ”In cazul in care scrasnesti ziua dintii incearca pe cat posbil sa fii constient cand anume faci asta si sa modifici acest obicei. In cazul in care scrasnesti dinti dinti noaptea foloseste o gutiera de bruxism nocturn. Acesta gutiera se va face in cabinetul stomatologic, asa ca intreaba-ti medicul despre ea”, adauga dr. Custura.

▪ Foloseste cu regularitate acasa paste desensibilizante profesionale pe care le poti cumpara prin intermediul medicului tau curant de la firmele specializate. Astfel de produse nu le veti gasi in magazine, farmacii sau supermarketuri pentru ca se vor folosi numai la recomandarea medicului.

▪ Viziteaza-ti medicul cel putin o data la 6 luni.

”Acestea sunt cateva idei pe care le puteti aplica singuri acasa, insa daca acestea nu sunt suficiente si inca persista sensibilitatea si simtiti discomfort, va sugerez sa apelati la medicul dumneavoastra dentist care va poate ajuta”, adauga dr. Custura.

In cabinetul stomatologic se pot realiza cateva tratamente precum acoperirea suprafetelor radiculare expuse cu un bonding, substanta special conceputa pentru aceste suprafete, se pot realia varnishuri floururate care se aplica pe dintii sensibili. In plus exista si desensibilizanti dentinari care se aplica pe dintii sensibili ca si tratament cam la 6-8 luni in functie de nevoia fiecaruia.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel