Sari la conținut

Cum să îți accelerezi metabolismul ca să arzi calorii toată ziua

Mâncați dimineața, hidratați-vă cu apă și ceai verde și nu stați mult pe scaun. Doar cu câteva schimbări simple vă puteți „programa” organismul să ardă rapid caloriile și să vă mențineți greutatea potrivită.

Metabolismul se referă la totalitatea proceselor prin care corpul foloseşte energia. Aceste procese includ respirația, digestia, dezvoltarea mușchilor și asimilarea grăsimii. Iată câteva modalități la îndemână pentru a vă pune corpul la treabă și pentru a-l ajuta să vă mențină în formă.

Mâncați lactate

Bogate în calciu şi vitamina D, lactatele ajută la menţinerea şi construirea masei musculare, esenţială unui metabolism puternic. În plus „lactatele slabe, precum brânza de vaci, recomandată în curele de slăbire, conțin multe proteine, care dau efectul termogenetic”, spune nutriționistul Corina Zugravu.

Condimentați-vă mâncarea

Ardeii iuţi sau alimentele picante şi fierbinţi „biciuiesc” metabolismul şi stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute crește rata arderilor cu 20%.

Nu uitați să beți apă și nu vă înfometați

Cercetătorii germani au arătat că persoanele care beau, zilnic, șase pahare de apă rece ard între cinci și 100 de calorii pe zi, adică în jur de trei kilograme pe an.

„Organismul consumă aceste calorii pentru a aduce apa la temperatura corpului”, mai explică nutriţionistul. De altfel, totalitatea reacțiilor chimice ale organismului au nevoie de apă. Persoanele deshidratate ard cu 2% mai puține calorii decât cele care se hidratează corespunzător.

Dietele care supun stomacul şi creierul la cazne dereglează metabolismul. Dieta prin înfometare încetinește metabolismul, iar organismul ajunge să stocheze energia pentru „zile negre”.

„Organismul se învaţă cu cât îi dai, învaţă să trăiască şi cu 900 de calorii. Asta nu înseamnă că se pierd şi kilogramele”, explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu. Dietele restrictive pe termen lung „taie” din mușchi.

Sfatul nutriționiștilor nu e să mâncați mai puțin, ci mai sănătos, alegând alimente consistente în detrimentul celor „bogate” în calorii goale (gen pateuri, dulciuri).

Ridicați-vă de pe scaun

Mai mult de patru ore de stat pe scaun reduc la zero producţia enzimelor care controlează grăsimea şi colesterolul „rău”. Pentru a activa producția acestor enzime și a stimula arderile de calorii „spargeți” perioadele de stat pe scaun cu mici plimbări.

Aveți grijă la glanda tiroidă

Glanda tiroidă controlează metabolismul, producând hormoni care influenţează cât de repede sunt arse caloriile, când este asimilată grăsimea și cum răspunde organismul la alți hormoni.

Pentru a funcționa corect, tiroida are nevoie de selenium, zinc, cupru și iod. Pentru a obține aceste minerale mănâncă pește, nuci, alune și semințe.

Exercițiile cele mai potrivite

Singura modalitate prin care poţi arde cât mai multe calorii este antrenamentul care combină atât exerciţii cardio, cât şi de rezistenţă. „Scopul este să pui la lucru cât mai multe zone ale corpului, deoarece cu cât te miști mai mult, cu atât arderile vor fi mai intese”, explică antrenorul Jonathan Ross. Iată câteva exerciţii care vor pune metabolismul la treabă:

Fandări: câte cinci repetări pentru fiecare picior;

Exerciții cu gantere ușoare: 10 repetări pentru fiecare braț.

Genoflexiuni: 15 repetări; Sari coarda câteva minute, după care fă câteva exerciţii de stretching.

Beți ceai verde

Potrivit revistei de spe cialitate „American Journal of Clinical Nutrition”, persoanele care beau patru căni de ceai verde pe zi slăbesc în jur de trei kg în două luni.

Efectul este datorat unei substanțe antioxidante numite EGCG, conținute de ceaiul verde, care accelerează temporar metabolismul.

Pentru un plus de efect, beţi ceaiul la temperaturi extreme. „Băuturile foarte reci sau foarte calde au şi ele un efect termogenetic ridicat”, subliniază Corina Zugravu.

Nicio zi fără proteine

Organismul are nevoie de proteine pentru a construi muşchi. Specialiștii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte şi o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia şi ciupercile. „Nutrienții, adică proteinele, glucidele și lipidele, ne aduc calorii, dar și consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbție), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce mănânci, cheltuieşti”, mai spune nutriţionistul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel