Din cuprinsul articolului
Papaya, un fruct exotic, este dorită mai ales la micul dejun, datorită numărului de beneficii pentru sănătate pe care le aduce.
Printre aceste beneficii se numara si scaderea probabilitatii de boli de inima, diabet, cancer, pe langa faptul ca ajuta digestia si imbunatateste controlul glicemiei la diabetici.
Potrivit portalului Medical News Today, reduce tensiunea arterială și îmbunătățește vindecarea rănilor.
În plus, studiile demonstrează că aportul scăzut de vitamina K este asociat cu un risc crescut de fractură osoasă, iar acest nutrient, care îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce excreția de calciu în urină, este prezent în acest fruct.
In ceea ce priveste digestia, acest fruct are o enzima numita papaina care o imbunatateste. La aceasta se adauga faptul ca este un aliment bogat in fibre si apa, care previn constipatia si favorizeaza regularitatea si sanatatea tractului digestiv.
Ce poate afecta sănătatea oaselor?
Consumul de tutun și alcool. Cercetările sugerează că consumul de tutun slăbește oasele. De asemenea, consumul frecvent de mai mult de o băutură alcoolică pe zi pentru femei sau două băuturi alcoolice pe zi pentru bărbați poate crește riscul de osteoporoză.
Cantitatea de calciu din dietă. O dietă cu conținut scăzut de calciu contribuie la scăderea densității osoase, la decalcifiere precoce și la un risc crescut de fracturi.
Activitate fizica. În comparație cu persoanele mai active, persoanele sedentare au mai multe șanse de a face osteoporoză.
Mărimea. Persoanele extrem de subțiri (cu un indice de masă corporală de 19 sau mai puțin) sau cele cu un cadru mic sunt expuse riscului, deoarece pot avea o densitate osoasă mai mică pe măsură ce îmbătrânesc.
Vârstă. Oasele devin mai subțiri și mai slabe pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Rasa și mediul familial. Au un risc mai mare de osteoporoză persoanele albe sau de origine asiatică. De asemenea, a avea unii părinți sau frați cu osteoporoză vă pune la un risc mai mare, mai ales dacă există și antecedente familiale de fracturi.
Nivelurile hormonale. La femei, scaderea densitatii osoase creste considerabil in timpul menopauzei datorita scaderii nivelului de estrogen.
Absența prelungită a menstruației înainte de menopauză crește și riscul de osteoporoză. La bărbați, nivelurile scăzute de testosteron pot cauza scăderea densității osoase.
Tulburări de alimentație și alte afecțiuni. Restricția extremă a consumului de alimente și greutatea mică slăbesc oasele atât la bărbați, cât și la femei.
De asemenea, intervențiile chirurgicale de slăbire și afecțiuni precum boala celiacă pot afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul.