Categories: Stil de viaţă

Cum să faci mâncărurile prăjite mai puțin nocive?

Prăjirea este una dintre cele mai nesănătoase moduri de gătit dar dacă nu vă puteți abține, atenție ce ulei folosiți. Cel de floarea-soarelui sau cel extravirgin reprezintă alegerile cele mai proaste posibile pentru că emană mai multe substanţe toxice ce pot fi cancerigene.

Alegeri mult mai bune sunt uleiul de măsline pentru gătit (nu cel extravirgin), cel de rapiţă sau de palmier. Şi foarte important: nu prăjiţi niciodată de două ori în acelaşi ulei.

„Cel mai bine este să evităm cât putem să mâncăm prăjit şi mai ales pane, deoarece aceste procese presupun modificări biochimice în alimente ce pot genera substanţe extrem de periculoase, intoxicând creierul. Cel mai mic rău din tigaie îl reprezintă totuşi uleiul de palmier, dar şi cel de rapiţă şi măsline”, explicăEduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor” din Bucureşti. El crede că cel mai bun pentru prăjit este uleiul de palmier, care are un punct de prăjire foarte înalt, 230 de grade.

Un alt ulei foarte bun este şi cel de rapiţă, un ulei echilibrat în acizi graşi şi rezistent la prăjit. La prăjeală rezistă şi cel de măsline, dar nu cel extravirgin (pe care îl folosiţi la salate şi vinegrete), ci cel de gătit.

Pe lângă faptul că rezistă la temperaturi mari şi nu se degradează, aceste uleiuri nu se împregnează foarte mult în alimentul prăjit.

„Un cartof prăjit poate să se impregneze cu ulei până la 30 la sută. Dacă un cartof copt sau fiert are 80 kcal/gram, unul prăjit ajunge şi la 400 kcal/gram. Prima consecinţă este că îngraşă, iar de aici apar boli grave: hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli cardiovasculare etc.”, atenţionează dr. Adamescu.

Nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit

Pentru a evita cât mai mult posibil riscurile pe care le implică consumul de alimente prăjite, nu folosiţi de mai multe ori acelaşi ulei la prăjit.

„Oricât de bune sunt uleiurile care rezistă mai bine la prăjit, nu sunt lipsite nici ele de riscuri. De aceea, nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit, pentru că majoritatea compuşilor toxici se degajă la a doua prăjire. Este complet contraindicat”, recomandă nutriționistul.

Medicii vă recomandă să vă feriţi cât puteţi de uleiul de floarea-soarelui, de cel din germeni de grâu sau de porumb ori de uleiul de şofrănel din cauza conţinutului de acizi graşi polinesaturaţi, care au efecte nocive pentru sănătate. „Dezavantajul acestor uleiuri este că se descompun în substanţe toxice (cancerigene) la temperaturi mult mai mici decât temperatura optimă de prăjire”, specialistul.

Recent Posts

Scandalul vaccinurilor anti-covid. Comisia Europeană chemată să explice tribunalului UE schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer

Cazul schimburilor de SMS-uri dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla, CEO al Pfizer,…

27 de secunde ago

În sfârșit, picioare netede și bine îngrijite: 5 remedii pentru călcâiele crăpate!

Te lupți cu călcâiele crăpate și pielea uscată de pe picioare? Ați dori să aveți…

31 de minute ago

Atenție la produsele de post! Nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la acest aliment consumat de români

Grăsimile hidrogenate, cunoscute și ca grăsimi trans, sunt un ingredient frecvent întâlnit în produsele de…

o oră ago

Când ajung deciziile de pensionare pentru dosarele depuse după 1 septembrie 2024?

Pensionarii care au depus dosarele de pensionare începând cu 1 septembrie 2024, data intrării în…

2 ore ago

Informații terifiante ies la iveală: Ce religie era Silviu Prigoană și ce i-au putut să îi scrie pe piatra funerară de lux

Silviu Prigoană, cunoscut pentru implicarea sa în afaceri și în spațiul public, a avut o…

2 ore ago

Alertă medicală: numărul cazurilor de rujeolă a crescut vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel global a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ…

3 ore ago

Citeste si: