Categories: Expertul zilei

Cum să faci față stresului generat de Covid-19? Mihaela Bilic. 8 sfaturi practice care pot funcționa

Cum să faci față stresului generat de Covid-19? Mihaela Bilic. 8 sfaturi practice care pot funcționa.

În contextul pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni se simt copleșiți și stresați de incertitudinea zilei de mâine. Reputatul medic nutriționist Mihaela Bilic oferă 8 „sfaturi practice” pentru a ne păstra echilibrul emoțional.

„Subiectul Covid vă sperie sau vă deprimă? Iată ce puteți face!

Nu cred să fi existat o situație similară la nivel mondial cu ceea ce trăim noi astăzi: amenințarea cronică a unui virus gripal. Nu contează cât de benignă e boala sau cât de mare este riscul de a o contacta, într-o eră a informației am ajuns să numărăm zilnic cazurile noi. Și dacă din punct de vedere fizic mare pericol nu există, stresul psihic ajunge la cote maxime.

Se apropie iarna, zilele sunt din ce în ce mai scurte, frigul ne cotropește și incertitudinile legate de epidemia de coronavirus creează împreună un cocktail nefast pentru liniștea și echilibrul nostru. Cum să de-dramatizăm acest context anxiogen?

Iată 8 sfaturi practice care pot funcționa:

  • Rezervați-vă 10 minute/zi pentru a scrie despre emoțiile pozitive și negative pe care le simțiți; descrieți o amintire recentă (caldă) și una trecută (rece); simpla lor evocare demonstrează că ați putut să le depășiți, că v-ați putut distanța.
  • Amintirile și nostalgia au efect de protecție, funcționează ca un fel de rădăcini ce-și trag seva dintr-un trecut fericit; folosiți-vă de obiecte, fotografii și suveniruri din vremurile bune, vă întăresc în fața traumatismelor prezente.
  • Oferiți-vă 30 de minute/zi în care să fiți deconectați. În care mintea voastră să poată rătăci și spiritul să fie liber. Uitați de telefon, computer și televizor, lăsați gândurile și grijile deoparte și respirați. Controlul asupra vieții nu este în mâinile voastre.

„Fiți deschiși la tot ce e nou- ca să putem tolera mai ușor un viitor nesigur”

  • Faceți diferența între obiective și valori. Obiectivele sunt acțiuni pe termen scurt, activități concrete, de trecut într-o agendă și care în situația actuală sunt greu de anticipat; valorile în schimb sunt certitudini ale vieții, principii și direcții pe care ne clădim existența, care nu pot fi schimbate. Este esențial să nu uităm că adevărul, curajul, respectul sau prietenia nu sunt afectate de Covid!
  • Fiți deschiși la tot ce e nou- ca să putem tolera mai ușor un viitor nesigur, trebuie să învățăm să acceptăm noutățile. Tot ce e nou stimulează creierul și ne crește rezistența la stres, așa că fiți curajoși și ascultați muzică care nu e pe genul vostru, descoperiți rețete noi, purtați haine diferite ca stil, fiți nonconformiști – nu vă judecă nimeni!

8 sfaturi practice care pot funcționa:

„Informați-vă, dar cu măsură”

  • Distrați-vă!! În această perioadă e mai important ca oricând să faceți ce vă place, să fiți ludici, să râdeți și să vă simțiți bine- tot ce alungă plictiseala, tristețea și îngrijorarea merită încercat. Găsiți-vă hobby-uri noi, activități care să vă pasioneze, să vă trezească entuziasmul și bucuria, e timpul să vă jucați!
  • Informați-vă, dar cu măsură. Diferența dintre prea multă și prea puțină informație este greu de făcut. A fi prea informat e o sursă de stres. Iar a nu fi informat este iresponsabil. Obiectivul este să găsim o relație echilibrată cu informațiile pe care le primim. Să ne concentrăm pe câteva surse de încredere și să nu uităm să triem știrile cu propria noastră judecată/rațiune- noi decidem ce ne este cu adevărat util și ce nu!

„Pandemia o să treacă, însă noi trebuie să rămânem la fel de frumoși, buni și sănătoși”

  • Fiți vigilenți față de toate obiceiurile sau produsele care pot crea dependență. E o perioadă în care stăm mult în casă. Așa că atenție la lucrurile care vă sunt la îndemână- de la mâncare la alcool, țigări, jocuri de orice fel, seriale cu nemiluita sau alte “ingrediente” ispititoare și inevitabil nesănătoase. Nu vă abandonați ființa și implicit mintea obiceiurilor care, în loc să vă “hrănească”, mai degrabă vă irosesc, vă dau sentimentul că viața e un gol care trebuie umplut.

Pandemia o să treacă, însă noi trebuie să rămânem la fel de frumoși, buni și sănătoși – și pe dinăuntru și pe dinafară”, este mesajul Mihaelei Bilic pe contul său de Facebook.

Recent Posts

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

20 de minute ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

41 de minute ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

o oră ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

o oră ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

2 ore ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

2 ore ago

Citeste si: