Categories: Stil de viaţă

Cum să faci cea mai autentică zacuscă după rețeta lui Radu Anton Roman? Până și cei mai mofturoși membrii ai familiei te vor lăuda!

Radu Anton Roman, celebru pentru dragostea sa față de bucătăria tradițională românească, a lăsat moștenire o rețetă de zacuscă de vinete perfectă pentru toamnă, în care ordinea de gătire a legumelor este esențială pentru obținerea unui gust autentic și desăvârșit. Această zacuscă este nu doar delicioasă, ci și un mod de a conserva aroma legumelor proaspete pentru iarnă.

Rețeta de zacuscă autentică românească

Pentru rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 kg de vinete
  • 3 kg de gogoșari roșii
  • 3 kg de roșii
  • 2 kg de ceapă
  • 10 ardei capia
  • 750 ml de ulei
  • O căpățână de usturoi
  • 2 ardei iuți
  • Sare, piper și boia după gust

Ordine în care se gătesc legumele

Primul pas este coacerea vinetelor pe plită, urmată de curățarea lor de coajă și scurgerea acestora.

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se toacă și se pun la călit în ulei încins”, explică Roman, citat de Adevărul.

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

După ce legumele se călesc, se adaugă vinetele și roșiile, care au fost curățate și tocate mărunt.

Amestecul trebuie să fiarbă timp de o oră, la foc mic, într-un vas acoperit, cu amestecări dese pentru a evita lipirea. La final, se adaugă usturoiul, sarea, piperul și boiaua, iar zacusca se mai lasă să dea în câteva clocote

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Sfaturi de la Radu Anton Roman

  • Calitatea vinetelor și ardeilor este crucială. Alege legume coapte bine și proaspete, de preferat din grădină sau piețe locale.
  • Coacerea corectă a vinetelor și ardeilor dă un gust afumat specific, care este cheia acestei zacusci autentice.
  • Timpul de fierbere trebuie respectat, pentru ca toate aromele să se contopească perfect și zacusca să aibă o consistență uniformă.

Această rețetă tradițională de zacuscă de vinete, moștenită de la Radu Anton Roman, aduce pe masa ta esența gusturilor autentice românești și este perfectă pentru zilele reci de toamnă și iarnă.

Recent Posts

Cine nu ar trebui să mănânce avocado. Poate reprezenta un risc semnificativ pentru aceste persoane

Avocado este unul dintre cele mai populare fructe, o sursă de nutrienți. Adesea prezentat ca…

23 de minute ago

Expert Harvard: Mai sunt doi ani până la sfârșitul lumii

Timp de milenii, predicțiile privind sfârșitul lumii au fascinat oamenii de știință și profeții deopotrivă.…

53 de minute ago

Dulceață de ardei iute. Dulce, acrișoară și ușor picantă, este ideală pentru orice fel de friptură. Rețeta lui Chef Adrian Hădean

Dulceață de ardei iute și gogoșari. Dulce, acrișoară și ușor iute, este ideală pentru orice…

o oră ago

Prognoza ANM, complet modificată. Vine frigul puternic în România! Ce se întâmplă cu vremea zilele următoare

Cu toate că meteorologii au anunțat că septembrie o să fie o lună de vară,…

2 ore ago

Planta care tratează 99 de boli. Lidia Fecioru: „În trecut, se credea că alungă energiile negative și spiritele rele”

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a discutat în cadrul rubricii Leacul Zilei din emisiunea Adevăruri Ascunse despre…

2 ore ago

Doctor: Mănâncă această legumă ieftină în fiecare zi, este un antibiotic natural

Ridichile sunt una dintre cele mai populare legume disponibile aproape tot anul. Dr. Solomatina spune…

3 ore ago

Citeste si: