Din cuprinsul articolului
Radu Anton Roman, celebru pentru dragostea sa față de bucătăria tradițională românească, a lăsat moștenire o rețetă de zacuscă de vinete perfectă pentru toamnă, în care ordinea de gătire a legumelor este esențială pentru obținerea unui gust autentic și desăvârșit. Această zacuscă este nu doar delicioasă, ci și un mod de a conserva aroma legumelor proaspete pentru iarnă.
Pentru rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Primul pas este coacerea vinetelor pe plită, urmată de curățarea lor de coajă și scurgerea acestora.
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se toacă și se pun la călit în ulei încins”, explică Roman, citat de Adevărul.
După ce legumele se călesc, se adaugă vinetele și roșiile, care au fost curățate și tocate mărunt.
Amestecul trebuie să fiarbă timp de o oră, la foc mic, într-un vas acoperit, cu amestecări dese pentru a evita lipirea. La final, se adaugă usturoiul, sarea, piperul și boiaua, iar zacusca se mai lasă să dea în câteva clocote
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.
Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Această rețetă tradițională de zacuscă de vinete, moștenită de la Radu Anton Roman, aduce pe masa ta esența gusturilor autentice românești și este perfectă pentru zilele reci de toamnă și iarnă.
Avocado este unul dintre cele mai populare fructe, o sursă de nutrienți. Adesea prezentat ca…
Timp de milenii, predicțiile privind sfârșitul lumii au fascinat oamenii de știință și profeții deopotrivă.…
Dulceață de ardei iute și gogoșari. Dulce, acrișoară și ușor iute, este ideală pentru orice…
Cu toate că meteorologii au anunțat că septembrie o să fie o lună de vară,…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a discutat în cadrul rubricii Leacul Zilei din emisiunea Adevăruri Ascunse despre…
Ridichile sunt una dintre cele mai populare legume disponibile aproape tot anul. Dr. Solomatina spune…