Din cuprinsul articolului
Nivelurile scăzute de oxigen din sânge, pe lângă faptul că relevă prezența unei posibile boli pulmonare, pot face ca celulele organismului să aibă dificultăți în a-și îndeplini corect funcțiile, în special în inimă și creier, explică Societatea Toracică Americană.
Din acest motiv, și mai ales în vremuri de pandemie, când validarea unei respirații adecvate este vitală pentru a face față la timp covidenței-19, este important să se lucreze pentru a crește nivelul de oxigen din sânge.
Potrivit Mayo Clinic, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, nivelul normal de oxigen din sânge este de 75 până la 100 de milimetri de mercur (mmHg). Valorile sub 60 mmHg indică necesitatea unui supliment de oxigen și, prin urmare, o urgență.
În acest context, iată cinci modalități de a crește nivelul de oxigen din sânge pentru a evita deteriorarea celulelor din cauza acestei carențe, explică site-ul specializat Salud180.
Exerciții fizice regulate
Exercițiul fizic este activitatea pe care multe persoane o includ în rutina zilnică cu scopul, în cea mai mare parte, de a avea o siluetă mai bună și de a reduce măsurile. Totuși, această bună practică, pe lângă faptul că ajută efectiv la a avea corpul dorit, generează numeroase beneficii în ceea ce privește sănătatea și starea de spirit, datorită faptului că exercițiile fizice stimulează circulația și favorizează sosirea oxigenului și a substanțelor nutritive la nivelul celulelor.
În acest context, cele mai bune exerciții pentru a crește nivelul de oxigen din sânge sunt cele aerobice, deoarece acestea accelerează respirația și o fac mai profundă, inducând astfel inima să bată mai repede și să crească fluxul de sânge către mușchi și înapoi către plămâni, explică expertul web.
Pentru a face acest lucru, tot ce ai nevoie este un pic de spațiu pentru a dansa sau a face aerobic țintit, sau poți opta pentru alergare, ciclism sau înot.
Consumul unei diete bogate în fier
Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, fierul este necesar pentru a produce proteinele hemoglobină și mioglobină, care se găsesc în celulele roșii din sânge și care ajută organismul să transporte oxigenul.
Includerea în mese a fructelor uscate, a cărnii roșii, a ficatului, a ouălor, a cerealelor integrale și a leguminoaselor uscate poate contribui la acest scop.
Renunțarea la fumat sau evitarea fumului de țigară
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică faptul că fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care 69 sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Deși fumul poate fi invizibil și inodor, acesta poate rămâne în aer până la cinci ore, ceea ce înseamnă că este o formă periculoasă de poluare a aerului, în special în spațiile închise.
Din acest motiv, nu trebuie să se aștepte apariția unor simptome precum congestia sau umflarea pieptului pentru a renunța la fumat sau pentru a evita fumul de țigară, care inhibă, de asemenea, capacitatea de a face să ajungă oxigenul în sânge în mod eficient.
Aer curat
Aerul proaspăt în plămâni ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de oxigen din sânge. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să profitați de un spațiu deschis unde nu există atât de multă poluare, cum ar fi un parc mare sau zona rurală, să vă plimbați încet, să vă relaxați puțin și să respirați adânc de mai multe ori.
Bea apă
Consumul de apă este una dintre cele mai populare recomandări pe care nutriționiștii și medicii le fac pacienților lor, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate pe care le aduce, printre care îmbunătățirea pielii, contribuția la reducerea grăsimilor și la pierderea în greutate, precum și creșterea nivelului de oxigen din sânge, datorită compoziției sale de hidrogen și oxigen.