Din cuprinsul articolului
Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru transportul oxigenului în corp.
Pe lângă transportul oxigenului, hemoglobina transportă dioxidul de carbon din celule și în plămâni. Dioxidul de carbon este apoi eliberat pe măsură ce o persoană expiră. Avand hemoglobina scazuta poate ingreuna organismul indeplinirea acestor functii.
O persoană își poate crește nivelul hemoglobinei acasă prin:
O persoană cu niveluri reduse de hemoglobină poate beneficia de consumul mai multor alimente bogate în fier. Fierul stimulează producția de hemoglobină, care ajută, de asemenea, la formarea mai multor globule roșii.
Alimentele bogate în fier includ:
Folatul este un tip de vitamina B care joacă un rol esențial în producția de hemoglobină. Corpul folosește acid folic pentru a produce hem, o componentă a hemoglobinei care ajută la transportul oxigenului.
Dacă o persoană nu primește suficient acid folic, celulele lor roșii din sânge nu se vor putea maturiza, ceea ce ar putea duce la anemie cu deficit de folat și la niveluri scăzute de hemoglobină.
Sursele bune de acid folic includ:
Consumul de fier în alimente sau suplimente este important, dar o persoană ar trebui să-și ajute corpul să absoarbă acel fier.
Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, căpșunile și legumele cu frunze verzi, pot crește cantitatea de fier absorbită. Luarea unui supliment de vitamina C poate ajuta, de asemenea.
Vitamina A și beta-carotenul pot ajuta organismul în absorbția și utilizarea fierului.
Alimentele bogate în vitamina A includ:
Alimentele bogate în beta-caroten includ fructe și legume galbene, roșii și portocalii, cum ar fi:
În timp ce suplimentele de vitamina A pot ajuta organismul să proceseze fierul, vitamina este periculoasă dacă se consumă prea mult.
Excesul de vitamina A poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipervitaminoză A. Aceasta poate provoca simptome precum dureri osoase și articulare, dureri de cap severe și presiune crescută în creier.
Un medic poate sfătui o persoană cu niveluri extrem de scăzute de hemoglobină să ia suplimente de fier. Doza va depinde de analizele persoanei.
Este important de reținut că prea mult fier poate fi periculos. Poate provoca hemocromatoză, care poate duce la boli hepatice și reacții adverse, cum ar fi constipație, greață și vărsături.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…