Categories: Stil de viaţă

Cum să combini corect alimentele ca să nu te îngrași și să nu te îmbolnăvești

Asocierea alimentară are anumite caracteristici de compatibilitate care, dacă nu sunt respectate, determină digestie lungă şi dificilă, cu fermentație şi generare de compuşi toxici: balonare abdominală, constipație, arsuri, malabsorbție, malnutriție, maladii diverse acute sau cronice.

Ce trebuie să știm este faptul că enzimele digestive au o înaltă specificitate, fiecare enzime acționând numai asupra unor legături chimice din macronutrienți: proteazele asupra proteinelor, amilazele asupra amidonului, lipidele asupra lipidelor etc. în anumite condiții de PH, alcalin sau acid. Fiecare aliment este digerat cu viteze diferite. De aceea, greșind alimente incompatibile riscăm blocarea digestiei cu toate consecințele ei negative asupra sănătății.

De ce nu se amestecă carnea cu cartofi sau pâine?

Pentru că carnea cere sucuri gastrice acide pentru digestie, iar pâinea și amidonoasele cer sucuri alcaline. În momentul în care noi le mâncăm asociate, carnea cu amidonoasele sau făinoasele, digestia este stopată.

Nu se combină nici fructele şi zaharurile cu alimente amidonoase. La fel, asocierea alimentelor dulci (fructele care conțin fructoză) și zaharurile cu proteinele iarăși nu se combină. De asemenea, nu se combină alimente amidonoase cu băuturi şi alimente acide sau acre, sau cu alcool. Trebuie ştiut că alcoolul este un element care stopează digerarea alimentelor şi practic blochează enzimele digestive. Din cauza asta, alcoolul nu se combină şi nu se bea în timpul mesei.

Fructele trebuie să fie numai și numai gustări între mese. Între masa de dimineață şi masa de prânz, la două ore de la masa de dimineață se mănâncă o gustare din fructe. Este foarte corect în felul acesta, urmând două ore până la masa de prânz. Deci să existe două ore înainte de fructe, două ore după fructe. Iar dacă dorim să avem un mic dejun din fructe, iarăși este corect, dar numai fructe.

Combinații sănătoase de alimente: leguminoasele(soia, fasole, mazăre, năut, linte etc.) sunt complementare cu amidonoasele (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), împreună crescându-le valoarea biologică a proteinelor. Asocierea grăsimilor cu verdețuri este favorabilă, deoarece sărurile minerale din acestea ușurează scindarea lipidelor. Alimentele naturale integrale, în stare proaspătă sau, după caz, pregătite prin metode adecvate consumate în asocieri corecte ușurează digestia şi absorbția nutrienților, cu beneficii pentru sănătate şi calitatea vieții. Consumul de alimente naturale în asociație corectă, sub formă de mâncăruri simple în cantități rezonabile într-o dietă echilibrată şi diversificată, cu alternanța perioadelor de excludere săptămânală a grăsimilor şi proteinelor animale, are efecte pozitive puternice asupra nivelului de energie fizică şi mentală. În ceea ce privește combinațiile sănătoase putem consuma, de exemplu, legume şi verdețuri cu proteine. Deci salatele cu proteine. Salatele verzi sau legumele (fasole, conopidă, broccoli, dovlecei) le putem utiliza cu proteine (carne, lapte, ouă, brânză). Aceasta este o asociere benefică clasică. De asemenea, amidonoasele, cum ar fi cartoful, dar și făinoasele ( pastele, pâinea), tot ce conține făină poate fi asociată la fel cu legume şi verdețuri.

Deci avem două mari categorii: A. proteinele și B. făinoasele. Între ele nu există combinație benefică. Însă pe fiecare categorie le putem combina cu verdețuri şi legume. Deci proteinele le putem combina cu verdețuri şi legume,făinoasele cu verdețuri şi legume. Atenție, zahărul şi fructele numai între mese. Produsele zaharoase și fructele între mese, pentru că atât fructoza, cât şi zaharoza determină fenomene de fermentație care nu sunt deloc benefice pentru sănătate.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

5 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

5 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

6 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

6 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

7 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

7 ore ago

Citeste si: