Categories: Expertul zilei

Cum să aveți grijă de sănătatea dvs. în timpul pandemiei?

Deja a trecut mai mult de un an de când a apărut coronavirusul în viețile noastre. Și, deși zeci de mii de oameni sunt vaccinați zilnic, încă ne confruntăm cu el. Probabil că nu există nicio persoană pe lume care să nu fie afectată de pandemia COVID-19, direct sau indirect.

Se introduc în continuare noi restricții și se iau diferite măsuri, bazate pe recomandările OMS, pentru protecția tuturor, în special a persoanelor vârstnice, pentru care coronavirusul este în mod special periculos. Sănătatea noastră și a celor dragi a devenit valoarea cea mai importantă, mai mult decât oricând. De aceea, echipamentul de protecție personală a devenit parte din viețile noastre în mod definitiv. Măști, mănuși de unică folosință, viziere, dezinfectanți etc. au devenit o parte integrală a vieților noastre cotidiene. Aflați mai multe în acest articol despre echipamentul personal de protecție și cum să-l folosiți corect.

Pandemia coronavirusului și echipamentul personal de protecție

Echipamentul personal de protecție este destinat să asigure sănătatea noastră, a rudelor noastre și a persoanelor din anturajul nostru. E gândit să protejeze tractul respirator, ochii, mâinile și întreg corpul (salopetele protective). Pentru a-și îndeplini funcția, el trebuie folosit corect. Echipamentul de protecție personală include:

Mănuși de unică folosință

Mănușile de unică folosință nu mai sunt asociate doar operațiilor chirurgicale și cabinetelor medicale. Purtarea mănușilor a devenit un obicei comun pentru atunci când mergem la cumpărături, de exemplu. Exită multe tipuri de mănuși pe piață: din folie de plastic, latex, vinil, cu sau fără pudră. E important să nu vă atingeți fața când le purtați. Pentru a preveni ca ele să devină un pericol, ele trebuie puse și scoase corect. Înainte de a le purta, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Când puneți prima mănușă, atingeți-o de margine. Luați a doua mănușă cu mâna goală. Când le scoateți, aveți grijă să nu atingeți suprafața exterioară. Trageți ușor de ele de la nivelul încheieturilor și scoateți-le întorcându-le cu interiorul în afară. După ce îndepărtați mănușile, e recomandat să
vă spălați mâinile sau să le dezinfectați din nou.

Ochelari de protecție

Ochelarii de protecție reprezintă o altă modalitate de protecție, dar sunt folosiți mai mult în spitale sau cabinete medicale. Ei sunt gândiți să protejeze ochii, dat fiind faptul că virusul corona poate intra în corp și în acest mod. Sunt un element adițional de siguranță, inclusiv atunci când purtăm masca.

Măști chirurgicale

Măștile sunt pe departe cea mai răspândită metodă de echipament protectiv personal folosit în ziua de azi. Ele ar trebui aruncate după folosire. Pentru ca masca în sine să nu fie un pericol, trebui să luați măsuri de precauție când o folosiți. Nu atingeți suprafața măștii când o aplicați și îndepărtați, ci doar șnururile.

Măști anti-virus reutilizabile

Măștile reutilizabile anti-virus sunt măști cu filtre FPP2, FFP3, N95 și N99. Ele protejează contra mai multor patogeni decât măștile chirurgicale. Dacă măștile au un filtru, nu uitați să îl înlocuiți frecvent, în concordanță cu recomandările producătorului.

Viziere

Sunt o alternativă la măștile de față. Totuși, cel mai bine este să folosiți o vizieră împreună cu masca pentru o protecție completă, mai ales la locul de muncă și în contactul direct cu anumite persoane. Astfel putem să ne protejăm eficient împotriva infecțiilor nu doar tractul respirator, cât și ochii.

Salopete protectoare

Împreună cu alte mijloace de protecție, ele oferă un nivel înalt de siguranță. Costumul protector este de obicei făcut din laminat polietilen. Ar trebui să fie pus imediat după mască și înaintea mănușilor de unică folosință.

Lichide dezinfectante și alte produse dezinfectante

Pentru ca produsele dezinfectante să-și îndeplinească funcția, trebuie să conțină un minimum de 60% alcool. Ele pot fi folosite pentru a dezinfecta mâinile când nu este posibil să fie spălate cu săpun și apă, dar și obiectele personale, cum ar fi telefoanele, cheile, cardurile de plată sau suprafețele obișnuite ca cele de lucru, clanțe, mese etc.

Săpun

Spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun este măsura de protecție primară. Mâinile ar trebui spălate pentru cel puțin 30 de secunde. Începeți prin a umezi mâinile cu apă, apoi aplicați destul săpun cât acoperiți întreaga suprafață a mâinilor și curățați. Țineți minte să vă spălați bine și spațiile dintre degete, în spatele lor, cât și în zona degetelor mari. La final, clătiți-le și uscați-le cu un prosop umed.

Măsuri speciale în lupta pentru siguranță – sterilizarea cu autoclavă

Autoclavarea este momentan cea mai eficientă cale de a elimina microbii de pe obiectele reutilizabile. Nu numai că elimină peste 99% dintre patogeni, dar permite și eliminarea formelor de spori, imposibil de îndepărtat în procesul de dezinfectare.

Sterilizarea într-o autoclavă e efectuată cu abur la înaltă presiune. Un obiect care a trecut printr-un astfel de proces de sterilizare este complet sigur pentru corpul uman. Aceste aparate nu sunt folosite doar în spitale și cabinete medicale, dar și în saloane de frumusețe, frizerii, saloane de tatuaj și piercing și oriunde este necesară sterilizarea. Inspectoratul Sanitar obligă astfel de locuri să își sterilizeze instrumentele reutilizabile ca să fie complet sigure pentru clienții lor. Mai mult decât atât, autoclavele au fost recunoscute de OMS ca un element-cheie în lupta contra COVID-19. Nu numai instrumentele metalice pot fi decontaminate în autoclavă, cât și măștile reutilizabile, materialele infecțioase înainte de aruncare, dar și alte obiecte precum tacâmurile, cheile sau cardurile bancare.

Autoclava ca o investiție pentru o afacere în siguranță

Indiferent de ce se întâmplă pe lume, exită multe alte infecții la care suntem expuși în timpul tratamentelor care implică potențiale modificări ale structurii epidermei. Acestea includ hepatitele B și C, HIV-ul, bacteriile și ciupercile. De aceea este ferm recomandat (în anumite țări e chiar obligatoriu) pentru ca saloanele de frumusețe să folosească o autoclavă pentru sterilizarea instrumentelor. Este de asemenea important să urmați corect pașii pentru procesul complet de decontaminare, în timpul dezinfectării și sterilizării, să țineți documentele necesare la îndemână (în cazul unei inspecții) și să urmați și alte măsuri de siguranță recomandate de autorități. Autoclava este o investiție pentru ani de zile. La locul de muncă, oferiți prioritate siguranței, sănătății și chiar vieților clienților și angajaților.

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

5 minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

35 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

45 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: