Pepenele este cel mai căutat desert și fruct vara. Metoda ideală și delicioasă de răcorire.
Dar cât este de frustrant să cari un pepene până acasă, să îl pui la rece și când îl tai să constanți cu dezamăgire că nu e copt, că nu e dulce sau că a putrezit.
Ei bine, primul indiciu când alegem un pepene este codița. Vrejul trebuie să fie verde închis spre uscat, iar în jurul codiței să se observe, ca în stup, o pojghiță ca o ceară, care se formează dacă pepenele e dulce.
Codița pepenelui este mai verde la cei culeși de curînd și uscată la cei depozitație perioade mai lungi. Acest lucru nu poate fi aplicat pepenilor comercializați în hypermarketuri care au spații de depozitare la rece și pot păstra pepenele proaspăt mai mult timp.
Dacă codiţa este uscată înseamnă că pepenele este copt şi dulce. În schimb, dacă ai observat că are o codiţă verde înseamnă că a fost cules prea devreme şi probabil nu va fi atât de dulce şi bun.
Mulți oameni ciocăne pepenele. Ideea este să îl simți greu la mână. Specialiștii spun că forma nu contează, rotund sau prelung este doar o chestiune estetică, nu are legătură cu dulceața fructului.
Nu da la o parte pepenii care prezintă defecte lemnoase pe coajă, dungile maro. Acest lucru semnifică faptul că albinele au polenizat de mai multe ori florile, iar pepenele va fi foarte dulce. Astfel că, reţine că pepenele perfect nu trebuie să şi arate perfect la exterior!
Este clar, un pepene verde, cu codița verde și fără defect pe coajă, cu aspect de coajă proaspătă nu va fi atât de dulce, iar noi trebuie să recunoaștem că un pepene dacă nu e dulce nu e gustos.
Dacă nu sunteți siguri de abilitățile de a alege un pepene delicios, apelați la cea mai sigură variantă: dopul.
Acest lucru nu se face la supermarket, ci doar când cumpărați din piețe, de la producători.
Comerciantul sigur pe marfa sa nu va ezita să vă prezinte produsul în interior, asumându-și un eventual refuz al clientului de a mai cumpăra, dacă nu este pe gustul său.