Din cuprinsul articolului
Cum să scazi tensiunea. Hipertensiunea mai este numită şi ucigaşul tăcut, deoarece nu dă semne decât când situaţia este deja gravă. De aceea, e bine ca oricine să îşi măsoare tensiunea la intervale regulate, iar în cazul în care valorile sunt peste cele normale să îşi schimbe stilul de viaţă și, evident, să meargă la medicul cardiolog pentru monitorizare și tratament, acolo unde e cazul.
Trebuie să se apeleze la un regim alimentar natural, sănătos, bogat în legume şi fructe şi scăzut în grăsimi şi colesterol. De asemenea, se recomandă consumul alimentelor cât mai puţin procesate şi reducerea cantităţii de sare, precum şi a zahărului, a produselor rafinate, a prăjelilor, a produselor de tip fast-food şi a cafeinei.
Pentru că majoritatea legumelor şi fructelor sunt sărace în grăsimi, colesterol şi sodiu, dar bogate în magneziu şi potasiu – două minerale ce scad tensiunea arterială – ele sunt recomandate în special hipertensivilor.
Iată, aşadar, ce trebuie să conţină meniul persoanelor cu tensiune mare: smochine, fructe uscate, caise, struguri, cereale integrale, oleaginoase nesărate, avocado, banane, fasole neagră, broccoli, cartofi, roşii, alune nesărate, scoici, stridii, lapte din soia şi spanac.
De asemenea, alte alimente pe care le pot consuma persoanele cu hipertensiune sunt: iaurt şi lapte degresat, brânză dulce, biscuiţi, carne de pui şi de porc slabă, peşte, conservă de ton în apă sau somon nesărat, seminţe nesărate, mazăre uscată, linte, piper, condimente, oţet, zeamă de lămâie, ketchup şi murături – ambele fără multă sare – sos din ardei iuţi, usturoi şi ceapă.
Dintre produsele de mai sus recomandate hipertensivilor, cinci sunt mai renumite pentru scăderea tensiunii, de aceea cel puţin unul dintre ele ar trebui să fie consumat zilnic. E vorba despre banană, cartofi, iaurt, scorţişoară şi spanac. Bananele sunt sărace în sodiu, dar au mult potasiu, el fiind cel care ajută la stabilizarea presiunii arteriale.
Iaurtul, de asemenea, este un medicament pe cinste datorită calciului pe care îl conţine, deficienţa acestuia fiind unul dintre factorii care duc la o presiune sangvină ridicată. Cât despre scorţişoară, dieteticienii susţin că aceasta are nu doar capacitatea de a scădea presiunea sangvină, ci luptă şi cu colesterolul mărit.
Spanacul conţine puţin sodiu şi mult calciu. Este bogat în fibre, fier şi vitaminele A şi C. Chiar dacă se spune despre el că îngraşă, cartoful care nu este prăjit, consumat în cantităţi reduse, este chiar indicat, el fiind o sursă excelentă de potasiu.
Produsele interzise hipertensivilor deoarece cresc tensiunea arterială sunt totuşi utile celor care au tensiunea mică. E vorba despre: legumele congelate sau conservate, popcorn, carnea procesată şi afumată, cârnaţii şi şunca, produsele de patiserie, ketchup-ul obişnuit, muştarul, brânza grasă şi murăturile. Atenţie, însă! Nu exageraţi cu ele.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…