Pentru a scăpa de grija colesterolului, specialiştii vă sugerează câteva reţete care au un conţinut scăzut de grăsimi, dar care sunt foarte gustoase şi sănătoase.
Doctorul nutriţionist Mirela Ionescu recomandă mâncarea de dovlecei, fasolea verde, ciorba de roşii sau de zarzavat şi rasolul de peşte. Acesta din urmă conţine doar 80 de calorii şi se încadrează în categoria „mâncare delicioasă şi sănătoasă”.
O porţie normală este alcătuită din: 150 de grame file de peşte fiert, 1 cartof fiert, 1 morcov şi fasole verde. Peştele e bun pentru oase şi este recomandat femeilor la menopauză, care suferă de osteoporoză. Medicul mai recomandă şi meniurile care conţin păstrăv, şalău, cegă, păstrugă sau somon.
Sângele subţire cu broccoli se ţine
Cea de-a doua reţetă anticolesterol este descrisă de Cezar Munteanu, Executive Chief la Grand Hotel Continental: „Puteţi pregăti un piept de pui la grătar, condimentat foarte bine. Ca să scăpaţi de grăsimi cât mai bine, îl puteţi băga puţin şi la cuptor”.
Puiului îi puteţi alătura şi o salată, care să conţină broccoli, conopidă, morcovi, fasole verde, ceapă roşie, ardei gras roşu şi galben.
Toate aceste legume fac bine inimii şi „subţiază” sângele. Legumele se taie mărunt şi se stropesc cu suc de lămâie şi ulei de măsline. Se servesc cu un sos de iaurt degresat, ameste cat cu mentă foarte fină şi puţină sare.
Ghiveci călugăresc
Un alt meniu care vă pune pe fugă colesterolul din sânge şi pe care specialiştii în nutriţie îl recomandă este friptura de piept pui la grătar, cu ghiveci călugăresc.
Ghiveciul se prepară din ardei gras, vinete, dovlecei, ceapă, ciuperci, usturoi, cimbru verde, busuioc, care se rumenesc în ulei de măsline: „Adăugaţi puţină supă sau o lingură de apă. Se fierbe conţinutul, după care adăugaţi o mână de roşii coapte bine şi un pic de usturoi. Pentru aromă, se adaugă pătrunjel, puţin zahăr, sare, piper, foi de dafin”.
Medicii nutriţionişti le reamintesc cardiacilor că trebuie să mănânce puţin, des şi nesărat. “O masă sănătoasă se compune din legume proaspete, cât mai puţin prelucrate termic,”, mai spune nutriţionistul Mirela Ionescu.
Medicul le recomandă cardiacilor să consume carne slabă, fiartă sau friptă şi brânzeturi cu 1,6% grăsimi.