Categories: Expertul zilei

„Cum s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții?” Explicațiile nutriționistului Mihaela Bilic

„Cum s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții?” Explicațiile nutriționistului Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist s-a hotărât să dărâme, unul câte unul miturile despre așa-zisul idealism în nutriție. Percepțiile oamenilor asupra mâncării sunt din ce în ce mai distorsionate de sfaturile abracadabrante ale unor nutriționiști care, de multe ori, nu știu despre ce vorbesc.

Mihaela Bilic prezintă rezultatele unui sondaj realizat de un cunoscut psiholog american, care arată cât de greșite sunt unele dintre noțiunile de bază ale populației legate de nutriție.

„Dacă ești idealist când vine vorba de mâncare, riști să mori de foame.

Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente…cu rezultate surprinzătoare:

  • 50% dintre ei au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii
  • 30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime.

A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog, ciocolată?

Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%. Concluzia tristă a fost că doar 7% dintre participanți ar fi supraviețuit, hotdog-ul și ciocolata fiind singurele variante care asigurau nutrienții necesari.

Cum de s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții?

Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns “vină/păcat/culpabilitate”.

Iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic= sănătos. Greșit, noi creștem din făinoase și grăsime, nu din frunze și apă!”, a avertizat nutriționistul Mihaela Bilic.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

12 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

31 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: