Din cuprinsul articolului
Dr. Mihai Craiu: Cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin anti-covid
Medicul pediatru Mihai Craiu a prezentat pe pagina sa de Facebook o scurtă analiză a modului în care s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19.
„Una dintre cele mai frecvente intrebări pe care le-am primit recent, privid vaccinurile impotriva COVID-19, se referă la timp. Unii dintre dumneavoastră se intreabă dacă nu au fost dezvoltate prea rapid actualele vaccinuri candidat…Istoria medicinei ne spune că acum o jumătate de secol un vaccin putea fi dezvoltat în câțiva ani. Vaccinul anti-rujeolic a ajuns să fie perfecționat, de la forma inițială (cu tulpină Edmonston) la tipul ce este disponibil și in prezent (de tip Edmonston-Enders) în 5 ani. https://www.cdc.gov/measles/about/history.htmlDar atunci informația circula cu ajutorul scrisorilor și al telefoniei fixe… În 50 de ani de progrese tehnologice au fost realizate premizele dezvoltării accelerate a vaccinurilor, fără a exista nici un rabat de la calitate și siguranță.Etapele de dezvoltare ale oricărui vaccin au rămas aceleași ca atunci când acestea durau mai mulți ani. Priviți o animație de 2 minute pentru a înțelege cum a fost posibilă dezvoltarea noilor vaccinuri în „doar” 1 an…”, este mesajul medicului Mihai Craiu.
Dr. Mihai Craiu: Cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin anti-covid
Una din modalități a fost adoptarea măsurii de trimitere a datelor disponibile pentru a fi evaluate de către autoritățile de reglementare când vaccinul se află încă în dezvoltare.
De asemenea, în acest caz, datele din studiile clinice sunt depuse pe măsură ce sunt disponibile și nu la finalul studiului, cum se întâmplă în procesul administrativ obișnuit (standard), potrivit vaccinare-covid.gov.ro.
Autoritățile de reglementare oferă consultanță și prioritizează evaluarea produselor aprobate în regim de urgență pentru a scurta timpii necesari autorizării.