Himenul este o peliculă subţire de piele care acoperă deschiderea vaginului. Forma, mărimea şi grosimea lui diferă de la caz la caz. De cele mai multe ori, la primul contact sexual, himenul este perforat şi apar dureri şi sângerare, iar actele sexuale repetate vor eroda în continuare membrana.
„Există şi cazuri atipice când femeile nu se nasc deloc cu himen (2 din 1.000 de femei) sau se nasc cu himen flexibil, care, în loc să se rupă la contactul sexual, este împins către peretele inferior al vaginului, se dilată şi permite penisului să alunece peste el. Am întâlnit câteva cazuri de acest gen de-a lungul timpului”, subliniază medicul ginecolog Eugen Tănase, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar CF2 din Capitală.
Himenul elastic este rupt de cele mai multe ori atunci când femeia aduce pe lume un copil, asta în cazul în care naşterea are loc pe cale naturală şi nu este una prin cezariană.
Himenul elastic, metodă contraceptivă?
Totuşi, himenul flexibil nu previne o sarcină nedorită, pentru că, de cele mai multe ori, acest ţesut nu acoperă chiar în totalitate vaginul şi permite lichidului menstrual şi altor fluide (sperma) să fie eliminate. În cazuri rare însă, el formează o barieră completă pentru vagin şi crează probleme, întrucât nu permite nici lichidului menstrual să se elimine, provocând dureri abdominale şi de spate, iar unele fete au chiar dureri la urinare.
Problema poate fi remediată chirurgical prin himenotomie (extirparea himenului), intervenţie care nu este complicată sau dureroasă şi care costă aproximativ 400-500 de lei. Se poate apela la această intervenţie şi în cazul în care himenul este extrem de gros încât provoacă dureri mari.
Doctorii pot recomanda himenotomia şi în cazul himenului flexibil, înainte de naştere, dacă vor considera că himenul poate crea probleme bebeluşului.
Revers: „dezvirginare” în lipsa actului sexual
Himenul are o importanţă mare în unele culturi, fiind considerat simbolul virginităţii. Cu ceva ani în urmă, când virginitatea era la mare căutare chiar şi în culturile occidentale, himenul flexibil putea fi considerat o problemă. Femeile nu sângerau la primul contact sexual şi riscau să le fie pusă la îndoială virginitatea.
Medicii spun însă că un himen intact nu este garanţia virginităţii, cum un himen perforat nu înseamnă neapărat pierderea virginităţii. „Himenul poate fi în unele cazuri extrem de sensibil şi se poate rupe din cauza tampoanelor interne sau practicării anumitor sporturi (călărie, gimnastică, spre exemplu)”, mai avertizează medicul ginecolog Eugen Tănase.
HIMENOPLASTIE
Deşi există cerere foarte mică, chirurgii plasticieni au pus la punct o procedură prin care himenul este reconstruit, numită himenoplastie. Unele ţări consideră această intervenţie o formă de mutilare genitală şi, uneori, o plasează în afara legii.
Există două tipuri de himenoplastie: simplă-medicul reuneşte rămăşiţele himenului pentru închiderea ţesutului, ceea ce ar trebui să asigure refacerea acestuia în 3-5 zile, şi implantul de himen-dacă himenul nu poate fi reconstruit, se face un implant de ţesut, care va înlocui fără nicio diferenţă himenul natural. Această ultimă procedură durează mai puţin de două ore şi se realizează sub anestezie locală.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…